fbpx
Сьогодні
20:31 11 Лют 2021

Тихановська провела зустріч із українськими депутатами: говорили про Крим, підтримку білоруської опозиції та український досвід

Світлана Тихановська

11 лютого пройшла онлайн-зустріч Світлани Тихановської, білоруських опозиційних політиків і групи українських депутатів.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко, який є головою міжфракційного парламентського об 'єднання "За демократичну Білорусь".

Крім нього також була голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мереженко.

За словами Гончаренка, Світлана Тихановська відзначила важливість підтримки з боку України і визнала, що за ці півроку білоруси стали краще розуміти Україну. Опозиціонерка підтримала територіальну цілісність України. "Крим за законом є Україною, але кілька років де-факто контролюється Росією", – сказала Тихановська.

Обговорювалася підтримка Олександра Лукашенка з боку Росії. Представник Тихановської з економічних реформ Алесь Алехнович вважає, що Білорусь має велику залежність від Росії в чотирьох сферах: в енергетичній, інвестиційній, кредитній та експортній. Сама Тихановська додала, що дві опори, на яких тримається режим Лукашенка – це Володимир Путін і силовики.

Народний депутат Софія Федіна закликала опозиціонерів враховувати фактор впливу Росії на Білорусь. Вона поділилася досвідом України і попередила, що Росія може загрожувати демократичному розвитку Білорусі.

Білоруські опозиціонери попросили українських депутатів підтримати політичних в'язнів, які зараз перебувають у в'язницях

Також Соратник Тихановської Анатолій Лебедько розповів, що Україна може надати велику допомогу, якщо буде піднімати тему Білорусі в міжнародних організаціях, таких як ПАРЄ, ОБСЄ, ООН та інші.

Під час зустрічі Гончаренко розповів, що раніше міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас і генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич підтримали його ініціативу створити постійно діючу групу в рамках Ради Європи, яка б стежила за ситуацією в Білорусі.

"Також домовилися про підтримку Білорусі в міжнародних організаціях, допомоги політв'язням. Вирішили частіше проводити подібні заходи, оскільки це допомагає прискорити шлях Білорусі до побудови демократичного суспільства", – повідомив Гончаренко.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: