fbpx
Сьогодні
22:27 10 Лют 2021

Ймовірна стенограма переговорів Джуліані з Єрмаком потрапила в американські ЗМІ

Стенограма розмови між представниками Офісу президента України Володимира Зеленського та адвокатом 45-го президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані потрапила в ЗМІ.

Зокрема, видання стенограму отримало видання Time.

Цей телефонний дзвінок, як зазначає ЗМІ, став початком тиску на українське керівництво, що призвело до справи про перший імпічмент Трампа.

Видання стверджує, що стенограму отримав від ексрадника Зеленського Ігоря Новікова, який брав участь в цій розмові. Точність самого запису видання перевірило незалежно.

Як повідомляється, телефонна розмова відбулася 22 липня 2019 року і тривала 40 хвилин. У ній з української сторони, крім Новікова, також брав участь і нинішній глава Офісу президента Андрій Єрмак, який тоді був помічником Зеленського.

Під час розмови Джуліані натякав на перевірку щодо сина Джо Байдена – Хантера Байдена, який працював у раді директорів української газової компанії Burisma.

Згідно зі стенограмою Джуліані намагався не просити про послугу.

«Мені не цікаво, щоб хтось не говорив правду або перебільшував. Йдеться не про політичну послугу […] Все, що нам потрібно від президента, це сказати: "Я ставлю чесного прокурора [на ці розслідування], і він відкопає докази, які існують на цей час», – сказав Джуліані, як показує стенограма.

За словами Новікова, ця перша телефонна розмова ввела його «в стан шоку».

«Після того, як ми повісили слухавку, я без тіні сумніву зрозумів, що ми в серйозній небезпеці», – заявив ексрадник Зеленського.

Через три дні після цього дзвінка Трамп провів телефонну розмову із Зеленським і попросив його «зробити послугу», почавши розслідування відносно Байдена і його сина Хантера.

Єрмак в коментарі Time сказав, що якби тоді було розпочато розслідування проти сім'ї Байдена, то «наслідки могли бути катастрофічними». Він зазначив, що українське керівництво уникало «внутрішньої американської політики».

Time додає, що як мінімум два українські чиновники вже говорили зі слідчими SDNY про дії Джуліані. Новіков також заявив, що готовий допомогти в розслідуванні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: