fbpx
Сьогодні
10:30 09 Лют 2021

У США Сенат приступає до розгляду питання про оголошення імпічменту Трампу

Сенат США у вівторок приступає до процесу, за підсумками якого визначить, чи слід оголошувати імпічмент колишньому президенту США Дональду Трампу.

Розгляд зосередиться на єдиному пункті обвинувачення – "підбурювання до заколоту": Трампа обвинувачують у закликах до безладів в Капітолії, що сталися 6 січня, коли Конгрес затверджував перемогу Джо Байдена на президентських виборах 2020 року, передає Інтерфакс.

Скільки точно за часом триватиме цей процес поки неясно. Жодна зі сторін не хоче затягувати його. Демократи націлені на те, щоб швидше закінчити цей процес – протягом тижня або двох, щоб потім повернутися до затвердження запропонованих Байденом кандидатур на різні посади і до розгляду законопроектів.

Деталі проведення процедур у межах судового процесу, як і раніше, обговорюються лідерами верхньої палати американського конгресу. Зокрема, сенатори визначають тривалість виступів і часу, відведеного для запитань.

Під час судового процесу в сенаті як прокурори виступлять "менеджери імпічменту" від палати представників США, яких вибрала спікер палати Ненсі Пелосі. До команди, що захищає Трампа на слуханнях щодо імпічменту, увійдуть відомі юристи Брюс Кастор і Девід Шоен.

Раніше "менеджери" палати представників попросили Трампа надати свідчення на процесі щодо імпічменту, який відбудеться в Сенаті США. Однак радник Трампа Джейсон Міллер заявив, що колишній президент США не виступатиме на засіданнях у сенаті.

Трамп з початку свого президентського терміну вже вдруге проходить через процедуру імпічменту. У лютому минулого року американські сенатори не стали визнавати Трампа винним у зловживанні владою і перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Американські ЗМІ пояснюють, що нинішня процедура імпічменту щодо Трампа має важливе значення не дивлячись на те, що він вже є колишнім президентом. Це пов'язано з тим, що сенатори в разі рішення про імпічмент потім можуть провести голосування, яке позбавить Трампа можливості знову балотуватися в президенти.

Тим часом, як показує недавнє опитування Associated Press спільно з організацією досліджень громадської думки NORC, думки американців з питання імпічменту Трампу розділилися. Так, близько 47% респондентів висловилися за імпічмент, який не дозволить Трампу в майбутньому займати керівну посаду, зокрема, пост президента. Ще 40% вважають, що Сенат не повинен проголосувати за імпічмент, а 12% не змогли відповісти.

Майже дві третини американців вважають, що Трамп несе хоча б якусь відповідальність за те, що група протестувальників увірвалася в Капітолій 6 січня. Третина респондентів заявила, що він або взагалі не несе відповідальності за це, або "зовсім трохи".

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: