fbpx
Сьогодні
17:11 09 Лют 2021

У "Слузі народу" пропонують заборонити омбудсмену скаржитися на президента й уряд

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує заборонити уповноваженому з прав людини скаржитися на дії чи бездіяльність президента, Верховної Ради, Кабміну, а також суддів Конституційного Суду та інших судів.

Ініціаторами проєкту №5019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» стали народні депутати з фракції «Слуга народу» та групи «За майбутнє».

Зокрема документ передбачає заборону подачі особистої скарги з боку омбудсмена. На думку авторів законопроєкту, це необхідно «з огляду на статус вказаних державних органів». При цьому у пояснювальній записці сказано, що уповноважений з прав людини все ж зможе впливати на вказані органи та посадовців. Омбудсмен матиме право надавати експертизи проєктів актів, робити публічні заяви та виступи, а також оцінювати їх діяльності з точки зору ризиків для дотримання прав людини і основоположних свобод.

Крім того, документ пропонує знизити мінімальний вік для кандидата на посаду омбудсмена до 35 років. Зараз стати уповноваженим з прав людини можна лише із 40 років. Також передбачено, що кандидат повинен мати щонайменше 5 років досвіду правозахисної діяльності. Проєкт закону пропонує заборонити брати участь у відборі на посаду омбудсмена громадянам, які протягом останніх п'яти років працювали в органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та інших правоохоронних органах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: