fbpx
Сьогодні
20:30 07 Лют 2021

В Естонії побудують накопичувач енергії і СЕС на території сланцевої шахти

Фото: energyland.info

В естонському повіті Іда-Вірумаа планує побудувати гідроакумулюючу та сонячну електростанцію на території сланцевої шахти «Естонія».

Проект реалізує Eesti Energia, передає energyland.info.

«Ми прагнемо домогтися безвідходного виробництва, використовуючи принципи економіки замкнутого циклу: для будівництва гідроакумулюючої електростанції буде використовуватися вапняк, що утворюється під час збагачення сланцю, шахтні ходи стануть резервуарами, – пояснює директор проекту Eesti Energia Вельо Александров. – Гідроакумулююча електростанція швидко реагуватиме на коливання частоти електроенергії, доповнюватиме виробництво вітрової і сонячної електроенергії, а також допоможе забезпечити надійність і якість електропостачання на десятиліття».

При будівництві станції потужністю до 50 МВт можна повторно використовувати до 5 мільйонів тонн вапняку.

"Гідроакумулююча електростанція, що використовує шахтні ходи в якості одного з резервуарів, могла б стати рішенням, відповідним для експорту в інші країни, де йдуть пошуки нових можливостей використання вугільних шахт, – зазначив Вельо Александров. – Саму діючу шахту ми підключили до віртуальної електростанції, яка дозволяє розумно управляти як її насосами, так і іншим великим обладнанням промислових споживачів, що створює додатковий дохід для власника обладнання, допомагає забезпечити надійність поставок і дозволяє направляти в мережі більше відновлюваної енергії».

Рішення волосних зборів Алутагузе "Про затвердження детального планування будівництва гідроакумулюючої гідроелектростанції на території шахти "Естонія" дозволить Eesti Energia приступити до досліджень з будівництва, оцінки впливу на навколишнє середовище та інших реальних дій для створення інноваційного накопичувача енергії.

Після затвердження детального планування компанія приступить до проектування та оцінки впливу на навколишнє середовище. У 2021 і 2022 роках разом з проектуванням будуть проводитися і необхідні дослідження. Планується, що будівництво почнеться у 2023 році, а експлуатація почнеться у 2026 році.

Перша в країні гідроакумулююча електростанція зробить значний внесок у забезпечення гнучкості і стабільності енергосистеми.

На промисловій території шахти "Естонія" вже ведеться підготовка до будівництва сонячної електростанції потужністю 3 МВт. Передбачається, що СЕС щорічно вироблятиме близько 2800 МВт-год електроенергії, якої вистачить для забезпечення енергопотреб 1000 домогосподарств.

Сонячну станцію встановлять на штучному пагорбі з вапняку до літа 2023 року для забезпечення шахти «Естонія» зеленою електроенергією.

При вивченні можливостей використання вапняку і сланцевої золи Eesti Energia у співпраці з кращими науковими установами регіону домоглася позитивних результатів. Вапняк, що утворюється в результаті збагачення сланцю, підходить для використання в будівництві автомобільних і залізних доріг, допомагаючи знизити вплив на навколишнє середовище, що виникає в результаті відкриття нових гравійних кар'єрів.

Сланцева зола також підходить в якості матеріалу для будівництва безпилових доріг. Eesti Energia у співпраці з RMK провела успішні випробування в Пярнуському повіті. Зола також може використовуватися в хімічній промисловості і в якості добрива, запобігаючи розробці нових родовищ корисних копалин. Кожна тонна ефективно використаної золи і вапняку допомагає знизити навантаження на навколишнє середовище за рахунок зменшення необхідності відкриття нових піщаних і гравійних кар'єрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: