fbpx
Сьогодні
11:55 05 Лют 2021

У "Слузі народу" назвали умову вступу України в НАТО

Україна має всі шанси стати членом НАТО.

Про це в ефірі програми "Свобода слова на ICTV" заявила народний депутат від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук.

Один з ключових бар'єрів на шляху вступу до НАТО Україна подолала торік, нагадує нардеп.

"Наше партнерство з НАТО, яке набуло нового статусу в 2020 році – партнерство розширених можливостей – було бажаним і ми його досягли. І це надзвичайно важливий крок, завдяки якому ми зараз маємо нове поле для співпраці", – каже Верещук.

Тепер Україна має зробити ще один крок на шляху вступу до НАТО, додає нардеп.

"В 1998 році три країни – Литва, Латвія, Естонія – підписали із США Балтійську хартію, трансформувалися і, як результат, вступили у НАТО. В 2003 році країни Адріатичного басейну підписали із США Хартію, і, як результат, окремі з них уже у НАТО. А тепер ми маємо розглянути можливість підписання Чорноморської хартії. І тут Грузія, Молдова і Україна, в силу певних обставин, мають дуже благотворне тло для цього. І саме Україна могла б бути локомотивом у цьому питанні з США, могла б продемонструвати лідерські якості в даному питанні", – вважає Верещук.

Нагадаємо, у червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО (NATO's Enhanced Opportunities Program – EOP).

Статуc партнерства в EOP дає старт процесу, який зробить співпрацю України з НАТО ще більш ефективною.

Довідка: Програма розширених можливостей НАТО була започаткована на Уельському саміті НАТО у вересні 2014 року з метою надання окремим країнам-партнерам механізмів для досягнення та підтримання максимальної взаємосумісності з Альянсом.

EOP дозволяє країні-партнеру досягти т.зв. секторальної (оперативної) взаємосумісності з НАТО (на рівні системи логістики, зв'язку, управління військами, конкретних родів військ тощо). Крім того, EOP дає запрошеним до неї країнам-партнерам низку особливих можливостей взаємодії з НАТО.

Зміни до Конституції щодо руху України в ЄС і НАТО вступили в силу 21 лютого 2019 року.

Після приходу до влади, в червні 2019 року Зеленський заявив, що курс на членство в ЄС і НАТО, прописаний в Конституції України, залишиться незмінним.

Варто нагадати, що в понеділок вийшло інтерв'ю Президента України Володимира Зеленського виданню Axios.

У ньому глава держави заявив, що у нього є дуже просте питання до президента США Джо Байдена: чому Україна досі не в НАТО?

Раніше Зеленський розповів про амбіції України щодо НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: