fbpx
Сьогодні
Екорішення 15:57 05 Лют 2021

Вчені запропонували переробляти використані маски на дороги

В Австралії вчені Мельбурнського королівського технологічного університету (RMIT) з'ясували, що одноразові маски для обличчя, які використовуються для запобігання поширенню COVID-19, можуть бути перероблені для будівництва доріг.

Про це пише The Guardian.

Дослідники з RMIT заявили, що вони розробили дорожній матеріал, об'єднавши подрібнені одноразові маски і оброблене будівельне сміття.

За їхніми словами, матеріал буде відповідати стандартам безпеки цивільного будівництва і допоможе впоратися з величезною кількістю відходів, що утворюються від захисних медичних засобів.

Дослідження, опубліковане в журналі Science of the Total Environment, показало, що прокладка 1 км двосмугової дороги дозволить використовувати близько трьох метрів масок і запобігти попаданню 93 тонн відходів на звалище.

пандемия

Провідний автор дослідження, доктор Мохаммад Саберіан каже, що суміш переробленого заповнювачу бетону і масок для обличчя може зробити дорогу міцнішою і гнучкішою.

"Пандемія створила дуже багато сміття. Ми бачили маски в парках і на вулицях кожного передмістя", – сказав учений.

Експеримент вчених показав, що додавання невеликої кількості подрібненого матеріалу (1-3%) до бетону не тільки не зменшило міцність матеріалу, а й навпаки покращило його.

Однак інші експерти в цій галузі висловили стурбованість з приводу того, чи є використання масок на дорогах оптимальним варіантом.

Самі Кара, професор сталого виробництва в Школі машинобудування і виробничої інженерії Університету Нового Південного Уельсу вважає, що склад маски і те, що з нею відбувається протягом її життєвого циклу, необхідно вивчити, оскільки це може призвести до інших екологічних проблем – таких, як забруднення мікропластиком.

Окремі дослідження показали, що маски є потенційним джерелом шкідливих мікропластичних волокон.

Доктор Маюри Віджаясундара, викладачка інженерного менеджменту в Університеті Дікина, чиї дослідження зосереджені на економіці замкнутого циклу, сказала, що представлене в дослідженні рішення з управління відходами було неоптимальним.

"Якщо існує щось одноразове і ви хочете це використовувати в іншій сфері, вам потрібно в ідеалі зробити це придатним для переробки", – говорить вчений.

За даними дослідницької групи, у світі щодня використовується близько 6,8 млрд одноразових масок, що призводить до величезної кількості відходів і забруднення світового океану.

Автори дослідження зазначають, що масове використання масок під час пандемії продукує тисячі тонн додаткового сміття щодня.

Так, дослідження 2020 року показало, що щодня у світі викидають близько 6,88 мільярдів використаних медичних масок. Це приблизно 206 470 тонн сміття, яке відправляють на звалища або спалюють.

За підрахунками науковців, для того, щоб побудувати основу для одного кілометра двосмугової дороги шириною 7 м і товщиною 0,5 метрів, додаючи лише 1% перероблених масок, знадобиться приблизно 93,2 тонни переробленого матеріалу. Стільки масок продукують 3 мільйони людей. Один відсоток перероблених масок у такій суміші вважається найбільш оптимальним.

На думку вчених, такий підхід до переробки масок має також зменшити кількість викидів, які виділяються при спалюванні. З іншого боку, дороги з нового матеріалу мають прослужити довше та за розрахунками будуть на 30% дешевшими у виробництві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: