fbpx
Сьогодні
16:14 05 Лют 2021

Переслідувань колекторів більше не буде: у "Слузі народу" розповіли, що змінює новий законопроєкт про захист боржників

Наприкінці січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості", який, зокрема, зобов'язує колекторські компанії дотримуватися вимог до етичної поведінки та правил взаємодії з боржником. Цей документ має позбавити десятки тисяч громадян від жорстких погроз та переслідувань колекторів.

Деталі нового законопроєкту парламентарі розповіли в ході брифінгу, що відбувся в кулуарах Верховної Ради 4 лютого, пише znaj.ua.

"До мене і до багатьох моїх колег звертається багато людей із скаргами про те, що їх переслідують бандити. Хто ці бандити? Це так звані колекторські фірми, яких в Україні діє понад 500", – зазначив в ході брифінгу народний депутат Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Арсеній Пушкаренко.

Та, як відзначив нардеп, майже половина з них – представники "бандитських 90-х".

"Тільки 300 з них мають ліцензії. А все інше – це угруповання, які нагадують бандитські 90-ті. Коли нічними дзвінками, листами, іншими методами переслідування сьогодні піддаються наші громадяни. Це погроза життю, фізичне насильство – таких випадків було дуже багато в усіх куточках України. Разом із прийнятим законопроектом 4241 це відійде у минуле", – повідомляє Арсеній Пушкаренко.

Даним проєктом Закону, за словами нардепа, передбачаються наступні зміни:

  • погрожувати, шантажувати, вводити в оману заборонено
  • повідомляти про борг третім особам заборонено
  • вимагати від родичів погасити борг заборонено
  • на вимогу боржника колектор має представитися, назвати компанію, назвати борг і на підставі чого вимагає борг
  • боржнику можна буде телефонувати тільки в денний час (з 8.00 до 20.00)
  • можна телефонувати не більше 2 разів на день

Однак, до повноцінної дії цих норм треба почекати ще, щонайменше, кілька місяців. Попри те, що даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, більшість його положень вводиться в дію через 3 місяці з дня набрання ним чинності.

Виключенням є "культурні норми". Вимоги з етичної поведінки, які віднині стануть обов'язковими при спілкуванні з боржниками, вводяться в дію з дня набрання чинності цим Законом.

Планується і жорстке "фільтрування" існуючих нині колекторських фірм.

"Юридичній особі, яка не включена до Реєстру колекторських компаній, забороняється здійснювати врегулювання простроченої заборгованості", – зазначено в положеннях документу.

Також у список заборонених колекторів потрапляють особи, зареєстровані на території тимчасово окупованих територій – Криму, Луганської та Донецької областей. А також громадяни, зареєстровані в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: