fbpx
Сьогодні
12:27 05 Лют 2021

На купюрі в $20 замість президента Джексона з'явиться жінка: хто вона така

Міністерство фінансів США планує замінити портрет президента Ендрю Джексона на 20-доларовій купюрі фотографією афроамериканки Гаррієт Табмен. Вона змогла втекти з рабства і врятувати інших.

Реалізацію цього проєкту раніше блокував тодішній президент Дональд Трамп, пише The Guardian.

А от ідея замінити портрет президента на фото афроамериканки з'явилася у 2016 році — тоді країну очолював Барак Обама. Чинний президент Джо Байден, зі слів речниці Білого дому Джен Псакі, планує відновити цей проєкт.

«Важливо, щоб наші банкноти зображали історію та різноманітність нашої країни», — заявила прессекретарка, додавши, що для цього «докладають усіх зусиль».

Що відомо про Гаррієт Табмен?

Вона була одинадцятою дитиною у родині рабів. У дитинстві працювала служницею, а потім — на плантації. У 13 років Гаррієт мало не загинула, коли наглядач кинув у неї металеву гирю. Травма голови турбувала її впродовж усього життя.

Приблизно у 27 років Гаррієт втекла з рабства, а пізніше — врятувала від нього 70 людей. Під час Громадянської війни (1861 — 1865 років) служила розвідницею армії Союзу. Пізніше Табмен стала активісткою руху за надання жінкам виборчих прав.

Портрети жінок на банкнотах

До цього портрети тільки двох жінок з'являлися на банкнотах: колишньої першої леді Марти Вашингтон на срібному сертифікаті в один долар у 1891-1896 роках та індіанської принцеси Покахонтас — на 20-доларовій купюрі в 1865-1869 роках.

У 2019 році біографка Андреа Данбар Гарріс заявила Guardian, що вона сподівається, що зображення Табмен на новій купюрі у 20 доларів стане поштовхом до розмови про «цінність життя темношкірих від рабства і до сьогодення».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: