fbpx
Сьогодні
16:25 04 Лют 2021

Китайські вчені розробили рюкзак, який накопичує електроенергію за рахунок людських рухів

Фото: Zhong Lin Wang, Jia Cheng/ Adapted from ACS Nano 2021 By Rosie Frost

Китайські дослідники розробили рюкзак, який збирає витрачену енергію людського руху.

Про це повідомляє Euronews.

Рюкзаки, які можуть виробляти електроенергію, виготовлялися раніше, але вони були відносно неефективними – тобто вихідна потужність була низькою. Цей новий прототип генерує достатньо електроенергії.

Згідно з дослідженням, він має "перспективний потенціал стати джерелом живлення для дрібної носимої та портативної електроніки, систем GPS та автономних датчиків стану здоров'я".

Чжун Лін Ван, Цзя Чен і їх колеги хотіли створити щось, що також полегшило б перенесення важкої сумки. Разом із тим, що рюкзак генерує енергію для живлення освітлювального приладу або навіть смарт-годинників під час тривалого походу, прототип також робить усе, що ви носите, на 20% легше.

Технологія, яка робить це можливим, називається трибоелектричним наногенератором (TENG). Це невеликий генератор, який може перетворювати такі рухи, як рух людини, вібрація від машин чи транспортних засобів, енергія вітру та хвиль в електрику.

Два шматки матеріалу, зазвичай пластику, стираються разом від низькочастотних рухів, створюючи статичний заряд. Потім цей заряд збирають і можуть використовувати для зарядки малопотужних пристроїв.

Окрім потенційного значення, можливо, вам більше ніколи не доведеться заряджати свій розумний годинник, він має кілька корисних програм для відновлюваної енергії. TENG є низькою вартістю і означає, що всі види витраченої енергії можуть бути використані.

Як тільки ефективність рюкзака буде покращена, дослідники вважають, що він може бути корисним для спортсменів, дослідників і навіть тих, хто бере участь у заходах із порятунку при стихійних лихах, де немає доступу до електроенергії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: