fbpx
Сьогодні
19:05 04 Лют 2021

Коломойський програв Україні справу на $6 млрд у Стокгольмському арбітражі

Стокгольмський арбітражний трибунал у четвер відхилив вимоги позивачів міноритарних акціонерів ПАТ "Укрнафта", які судилися з Україною і хотіли стягнути з неї понад 6 мільйрдів доларів. 

Про це повідомив заступник міністра юстиції, урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина.

"Кілька хвилин тому Арбітражний Трибунал у справі  Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited and Bordo Management Limited v. Ukraine (SCC Case No. V 2015/092) (справа Укрнафти) одноголосно відхилив вимоги позивачів у повному обсязі на підставі відсутності в нього юрисдикції розглядати цю справу", – повідомив Ліщина у Facebook.

Кілька хвилин тому Арбітражний Трибунал у справі Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited and Bordo…

Posted by Іван Ліщина on Thursday, February 4, 2021

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, судовий процес тривав майже шість років. У червні 2015 року три кіпрських офшорних компанії, "Littop Enterprises Limited", "Bridgemont Ventures Limited" та "Bordo Management Limited", кінцевими бенефіціарами яких є, Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Ігор Палиця, подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна.

"Підставами своїх вимог позивачі вказувал неодноразовий відбір з газосховищ НАК "Нафтогаз України" газу, що належав ПАТ "Укрнафта", для потреб населення за заниженою ціною або безоплатно взагалі, як стверджують Позивачі; невиконання ПАТ "Укртрансгаз" та НАК "Нафтогаз України" рішень українських судів, які набули чинності, про повернення частини відібраного газу ПАТ "Укрнафта"; різке підвищення ставки плати за користування надрами для видобування газу", – розповів Малюська.

"Винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладалося. Відчувалося, що позивачі щось підозрюють та затягують процес. Але сьогодні це сталося – арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції. Коломойський, Боголюбов та Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів", – зазначив міністр.

СУПЕР МЕГА ПЕРЕМОГА!!!!!!!!!!!!у Стокгольмському арбітражі))пани Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з…

Posted by Denis Malyuska on Thursday, February 4, 2021

Довідково

"Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти".  Групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами "Приватбанку", серед яких зокрема Ігор Коломойський – близько 42% акцій.

Міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" (кіпрські Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, які належать групі "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова) у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна.

Станом на літо 2016 року сума позову складалася з: 2,063 млрд доларів, які міноритарії "Укрнафти" вимагають в рахунок втрати дивідендів; 932 млн доларів міноритарії вимагають в рахунок штрафних санкцій; 1,679 млрд доларів в рахунок втрати вартості акцій.

Кіпрські офшори Коломойського і Боголюбова стверджували, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України:

1) Експропріація газу, видобутого "Укрнафтою" або покупка такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогаз України" протягом декількох років;

2) Зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" в результаті зміни кворуму для проведення Загальних зборів акціонерів з 60% до 50%;

3) Відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою";

4) Збільшення рентної плати за використання надр.

Юридичними підставами для позову кіпрські компанії називали порушення державою Україна своїх міжнародно-правових зобов'язань перед інвесторами, які є наслідком Енергетичної хартії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: