Верховна Рада збільшила штрафи за злочини проти журналістів

Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за злочини проти журналістів. Для цього внесли зміни до Кримінального кодексу України.

Законопроєкт №3633 підтримав 341 народний депутат.

Зміни стосуються двох статей Кримінального кодексу. Стаття 345-1 тепер викладається в дещо новій редакції, але без зміни покарання:

«Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або організованою групою, караються позбавленням волі на строк від 7 до 14 років».

Посилення покарання стосується ст. 171 — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Тепер за незаконне вилучення журналістських матеріалів, технічних засобів, якими він користується, незаконну відмову в доступі до інформації, незаконну заборону висвітлення певних тем і будь-яке умисне перешкоджання професійній діяльності карається штрафом від 8 500 до 17 000 грн або арештом до 6 місяців чи обмеженням волі до трьох років. Раніше штраф був до 8 500 грн.

За вплив на журналіста з метою перешкоджати його діяльності можна отримати штраф від 17 000 до 34 000 грн, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 4 років.

Якщо перешкоджає роботі журналістів службова особа або група осіб за попередньою змовою, то штраф буде від 34 000 грн до 51 000 грн або обмеження волі до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади до 3 років чи без нього.

Інститут масової інформації зафіксував 229 випадків порушення свободи слова в Україні за 2020 рік, зокрема 171 випадок стосувався фізичної агресії проти журналістів.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — військова допомога від США та Британії

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: 🇬🇧 Велика Британія… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Повітряних силах розповіли про особливості останньої масованої атаки росіян

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що під час масованої атаки в ніч на 27 квітня… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

На Харківщині ворожий дрон атакував вантажівку: водій у важкому стані

У суботу, 27 квітня, російські війська обстріляли Харківську область. Внаслідок атаки поранення отримав чоловік, він… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Київському університеті Шевченка встановили рекорд України та Східної Європи з найшвидшого випуску книги

У Навчально-науковому інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка встановили рекорд України, створивши книгу «День після… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У ЗСУ спростували інформацію щодо відведення танків Abrams від лінії фронту

Збройні сили України спростували інформацію видання Associated Press про те, що Україна нібито відвела американські танки… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Одна з ракет, якими росія сьогодні атакувала Україну, впала за 15 км від польського кордону

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що одна з російських ракет, яка була випущена під час… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.