fbpx
Сьогодні
23:01 02 Лют 2021

У НАЗК заявили, що понад 10 тисяч чиновників, які не подали декларації, змогли уникнути відповідальності через рішення КСУ

Через рішення Конституційного суду понад 10 тисяч чиновників, які не подали декларації про доходи, змогли уникнути відповідальності. У жовтні КСУ визнав неконституційною відповідну статтю Кримінального кодексу і це фактично заблокувало роботу Національного агентства з питань запобігання корупції.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Там зазначають, що попри те, що у грудні Верховна Рада повернула НАЗК повноваження, які скасував Конституційний суд, правоохоронці не зможуть притягнути чиновників до відповідальності. Річ у тім, що закон, який встановлює кримінальну протиправність діяння, не має зворотної дії в часі (ч.2 ст.5 КК України).

«Тобто, якщо норма закону щодо кримінальної відповідальності не діяла на момент вчинення злочину, особа не може бути притягнена до відповідальності у відповідності з нормами такого закону», – пояснюють у НАЗК.

Таким чином понад 10 тисяч посадовців, які не подали свої декларації, змогли уникнути відповідальності. Серед них в агентстві назвали колишніх народних депутатів Костянтина Жеваго, Ігоря Кононенка, Андрія Лозового, Андрія Шиньковича, Івана Вінника тощо.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

До того часу посадовці за неправдиве декларування могли отримати від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років. Також 27 жовтня КСУ закрив доступ до е-декларацій чиновників, а НАЗК позбавив ключових повноважень.

НАБУ та Національне агентство з питань запобігання корупції просили ухвалити законопроєкт про відновлення відповідальності за неправдиву інформацію в деклараціях до кінця грудня, інакше чиновників не можна б було притягнути до відповідальності за брехню в деклараціях за 2020 рік.

23 грудня Зеленський підписав закон, який повертає відповідальність за декларування неправдивої інформації та за неподання суб'єктом декларування декларації. Однак у новому законі позбавлення волі як покарання не передбачене. Окрім того, у НАЗК висунули три зауваження щодо рішення Ради про відновлення повноважень щодо перевірки декларацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: