fbpx
Сьогодні
10:02 02 Лют 2021

Ми зараз опустилися до рівня 2015 року, - волонтери про стан ЗСУ

English version here

Фото: Ukraine Crisis Media Center

Українські волонтери вважають, що наразі відбувається численні порушення та невиконання наказів з боку керівництва Генерального штабу Збройних Сил України. Ці дії, на їх думку, підривають обороноздатність держави.

Такого висновку дійшли представники волонтерського руху під час пресконференції у Пресцентрі Українського кризового медіацентру, повідомляє Ukrainian Military Pages.

Волонтери розповіли про катастрофічну ситуацію в медичному забезпеченні військових та підготовці медичних фахівців. Також вони вважають, що Руслан Хомчак пішов у відкриту конфронтацію із представниками громадськості, адже хоче приховати реальну ситуацію в армії.

Голова ГО "Волонтерська Сотня Добра Воля" Наталія Воронкова на початку пресконференції наголосила, що цей захід категорично не в політичній площині – насправді це про проблеми в армії, які зараз замовчують:

"Ми зараз опустилися до рівня 2015 року – є проблеми кадрів, медпостачання, проблема порушення лікувально-евакуаційного та санітарно-епідеміологічного забезпечення та багато-багато іншого", – сказала вона і наголосила, що більшість солдатів не вміють надавати першу допомогу на сьомому році війни.

Воронкова також зауважила, що в ЗСУ не дотримуються карантину: в одному із підрозділів ліжка військових були розташовані один біля одного, однак коли вона на це поскаржилася, то у відповідь звільнили людину, яка повідомила їй про це порушення.

Волонтер, музикант, лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя розповів, що Генштаб ЗСУ намагається позбавити представників громадськості можливості контролю за рішеннями.

"Коли почалася війна, громадський контроль набув великого значення, і він здійснювався протягом багатьох років. А зараз волонтерам по суті перешкоджають вести громадську діяльність, здійснювати цей контроль. Будь-який крок Наталі Воронкової, який стосується контролю за діяльністю Командування медичних сил стикається із величезним деструктивним опором. Мені здається, що єдина мета цього – приховування тих проблем, які є у збройних силах", – зазначає Тополя.

Музикант вважає, що саме дії Генштабу підривають обороноздатність України.

Окрім того, волонтер Михайло Макарук повідомив, що на 3 листопада 2020 року Генштаб не виконав 98 рішень Міноборони. Із них найбільша частка припадає на Командування сил логістики (37 рішень) та кадрові питання (22 рішення). "Тобто у військовий час Міністерство оборони констатує, що Начальник Генерального штабу і його свита не виконують прямі накази", – резюмує Макарчук.

Також під час пресконференції Марчук заявив, що в одній із бригад відбувається збір данини, яка потім йде "нагору". "У мене на руках є факти про те, як в окремо взятій бригаді з командирів рот збирають данину, яка становить 20 тис. грн. А потім ця данина йде у верхівку до Києва. Ці факти із прізвищами я передам до слідчих органів", – повідомив Марчук.

За підсумками пресконференції волонтери звернуться до президента із вимогою звільнити Руслана Хомчака із посади начальника Генштабу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: