fbpx
Сьогодні
15:50 02 Лют 2021

Кулеба підняв питання нового санкційного режиму проти Росії

Фото: aa.com.tr

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Високий представник ЄС, Віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель провели телефонну розмову.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Жозеп Боррель запевнив Дмитра Кулебу, що до повного виконання зобов'язань РФ за Мінськими домовленостями політика ЄС щодо Росії не зміниться.

"Наша розмова надсилає чіткий сигнал, що політика України та ЄС щодо Росії скоординована, а Київ та Брюссель поділяють спільне бачення стратегічних підходів щодо РФ", – підкреслив Дмитро Кулеба.

Сторони обговорили ситуацію в Росії та рішуче засудили насильство проти мирних протестувальників, жорстоке придушення російською владою демократичних протестів та системні порушення прав людини у Росії загалом.

Дмитро Кулеба порушив питання застосування проти РФ нового санкційного режиму ЄС у сфері прав людини, який, серед іншого, має розповсюджуватися і на винних у переслідуваннях громадян України в тимчасово окупованому Криму.

Співрозмовники приділили окрему увагу майбутньому запуску Кримської платформи та підтримці цієї ініціативи з боку ЄС.

Міністр висловив вдячність високому представнику за його особисту роль у питанні надання Україні швидкого доступу до вакцини проти COVID-19.

Дмитро Кулеба поінформував Жозепа Борреля про поточний стан мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі у рамках Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи.

Міністр ознайомив співрозмовника із ситуацією в зоні конфлікту на Донбасі та ситуацією у тимчасово окупованому Криму. Жозеп Боррель підтвердив, що доведе до російської сторони чітку незмінну позицію ЄС щодо невизнання незаконної спроби анексії Криму.

Окремою темою розмови стали поточні питання порядку денного відносин Україна-ЄС, зокрема підготовка до засідання 11 лютого у Брюсселі Ради асоціації Україна – ЄС і запланований на 2021 рік саміту Східного партнерства.

Високий представник ЄС висловив очікування щодо успішного проведення засідання Ради асоціації та свою підтримку у реалізації насиченого порядку денного Україна – ЄС.

Жозеп Боррель підтвердив свій намір здійснити візит до України включно з відвіданням лінії зіткнення на Донбасі, щойно карантинні обмеження у зв'язку з пандемією COVID-19 дозволятимуть це зробити. Співрозмовники домовилися про подальші контакти.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: