fbpx
Сьогодні
Фото 10:48 02 Лют 2021

Кава під ногами! У львівському парку доріжки посипають кавовою гущею

English version here

Львівські комунальники для боротьби з ожеледицею обробляли доріжки у парку «700-річчя Львова» кавовою гущею. Експериментальний підхід запропонували у Львівській міськраді. Там кажуть, що кава не шкодить екології, а матеріалу у місті — хоч відбавляй.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Ідею використовувати кавову гущу замість солі чи піску запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак, яка підгледіла цей спосіб в інших країнах.

«У Facebook одна громадська організація Києва написала, що в країнах Скандинавії та Європи таким чином борються із ожеледицею у парках. Я подумала: чому б так не зробити у нас, адже Львів вважається кавовою столицею України. Львів'яни люблять пити каву, є велика мережа кав'ярень, тому виникла ідея спробувати цей метод у нашому місті», — каже Оршак.

Вона заявила, що залишки кавових зерен мають абразивні властивості, не шкодять зеленим насадженням та тваринам, а навпаки допомагають, тож прибирати їх не потрібно. До того ж темна кавова гуща має «вбирати сонячні промені та розщеплювати лід», — заявляє Ірина Оршак.

львів кава доріжки

львів кава доріжки

Ще один великий плюс: кавової гущі у Львові, хоч відбавляй. Численні львівські кав'ярні готують від сотень до тисяч горняток кави. Для першого експериментального оброблення доріжок залишки кавових зерен пожертвували «Копальня кави», та мережа «Арома кава».

«Ми сподіваємось, що це буде гарне екологічне та економічне рішення, адже кав'ярні надають нам цей ресурс безкоштовно», — заявили у Львівській міськраді.

У рамках пілотного проєкту, кавовою гущею обробляли доріжки у парку «700-річчя Львова», там посипали близько 200 метрів доріжок. Для цього використали близько 20 кілограмів підсушеної кавової гущі.

львів кава доріжки

львів кава доріжки

Якщо ж експеримент виявиться успішним, міська влада думатиме щодо його подальшої реалізації. Зокрема, там пропонують обробляти доріжки у парках, де кавова гуща «естетичніше виглядатиме». Про те, щоб посипати дороги чи внутрішньоквартальні доріжки біля житлових будинків не йдеться.

«Головне — щоб цей експеримент дав свій ефект. Наразі побачимо, як гуща буде використовуватись у масштабах парку. Власне, від сьогоднішнього дня цей експеримент розпочинається і триватиме всі ці дні, поки для цього є відповідні погодні умови. За результатами тестового періоду та тієї використаної кави, яка буде накопичена, ми прийматимемо рішення», — заявив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Нагадаємо, ще у грудні екоактивісти пропонували у Києві боротися з ожеледицею за допомогою кави.

Фото: Львівська міськрада

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: