fbpx
Сьогодні
11:25 01 Лют 2021

Зеленський заявив, що не віддасть Китаю акції "Мотор Січі"

English version here

Президент Володимир Зеленський заявив, що не вважає Китай головною геополітичною загрозою — країною, яка може викликати у нього суперечки з адміністрацією Джо Байдена та Конгресом.

Про це він заявив в інтерв'ю Axios на HBO.

«Насправді це якась холодна війна між Китаєм і США. Ми знаємо, що бізнес США представлений в Україні, але водночас це правда, що китайський бізнес також представлений. Я вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, бізнес, певна країна ставляться до вас, ваших людей та кордонів із повагою, вони можуть бути присутніми у вашій країні», — заявив Зеленський.

На запитання про те, чи є Китай найбільшою геополітичною загрозою, Зеленський сказав: «Я не можу з цим погодитися, оскільки в Україні ми цього не відчуваємо».

А проте Зеленський наголосив, що не дозволить Китаю або будь-якій іншій країні придбати контрольний пакет акцій «Мотор Січі».

Нагадаємо, генеральний конструктор АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв заявив про рейдерське захоплення підприємства.

31 січня мало б відбутися зібрання акціонерів "Мотор Січ", однак воно було зірване, а СБУ довелося зламувати двері, аби потрапити на підприємство.

Довідка

У квітні 2018 року Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на 56% акцій "Мотор Січі", які належать іноземним інвесторам. До закінчення досудового розслідування суд заборонив будь-які дії із заарештованими активами, які можуть зумовити зміну їхнього власника. Акції досі під арештом.

У 2019 році колишній акціонер компанії В'ячеслав Богуслаєв підтвердив, що продав підприємство китайській компанії. За словами бізнесмена, китайці зобов'язалися протягом двох років інвестувати в підприємство $250 млн.

Антимонопольний комітет України кілька разів відхиляв заявку китайських інвесторів на придбання "Мотор Січі". Skyrizon намагалося дістати такий дозвіл спільно з компанією DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського. Після того, як АМКУ в листопаді 2020 року відхилив чергову заявку, китайська компанія заявила, що має намір відсудити у держави Україна $3,5 млрд через утрачені інвестиції в "Мотор Січ".

Проти продажу ПАТ "Мотор Січ" китайським інвесторам виступали США. Під час візиту в Україну 2019 року тодішній радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що спробує переконати українську владу, що співпраця з Китаєм небезпечна.

На початку серпня 2020 року в групі DCH заявили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited. Проте Антимонопольний комітет України не дозволив компанії DCH, власником якої є Олександр Ярославський, купити акції запорізького заводу.

15 січня 2021 року бюро промисловості і безпеки Міністерства торговлі США включило Skyrizon до списку "кінцевих воєнних користувачів, для яких встановлений спеціальний режим співпраці з американськими компаніями". У відповідь у компанії заявили про недопустимість політизації торгово-економічних стосунок і тиск на підприємства з Китаю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: