fbpx
Сьогодні
20:28 01 Лют 2021

Україна в ОБСЄ розповіла про російську систему управління ОРДЛО

Фото Reuters

Україна під час засідання форуму безпекового співробітництва ОБСЄ розповіла про систему управління Росією окупованими територіями Донбасу.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Росією на тимчасово окупованих територіях Донецької й Луганської областей створено систему управління, яка забезпечує повний контроль над діяльністю російських окупаційних адміністрацій та мінімізує ухвалення ними будь-яких самостійних рішень. Кураторами є відповідні структури адміністрації президента, уряду, силових органів РФ", – поінформувала українська місія при ОБСЄ.

Основні рішення щодо політичної ситуації в ОРДЛО опрацьовуються помічником президента РФ Дмитром Козаком. Саме він нині є головним представником волі Путіна на переговорах у "нормандському" форматі та курує росіян у ТКГ. У роботі йому допомагає управління з прикордонного співробітництва Адміністрації президента РФ на чолі з Олексієм Філатовим.

За ухвалення рішень, що стосуються соціально-економічних аспектів, у Росії відповідає "Міжвідомча комісія з надання гуманітарної допомоги постраждалим територіям південно-східних регіонів Донецької та Луганської областей України", яка була створена Кремлем у грудні 2014 року. Головою цієї "міжвідомчої комісії", до складу якої входять заступники глав міністерств, відомств та служб РФ, є перший заступник міністра економічного розвитку Російської Федерації.

Така структура функціонує в тіньовому режимі. На місцях "керують" маріонетки – Денис Пушилін у так званій "ДНР" та Леонід Пасічник у т.з. "ЛНР", які озвучують потрібні Кремлю меседжі. Іншими двома маріонетками, які зображають роль очільників "урядів" у "ДНР" та "ЛНР" є Олександр Ананченко та Сергій Козлов відповідно.

"Контрольованість процесів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей забезпечується продовженням практики погодження кадрових призначень у Москві, формуванням органів і структур за російським зразком, приведенням діяльності квазіреспублік у відповідність до російських стандартів (у т.ч. "спецслужб "ДНР"/"ЛНР")", – поінформували іноземних дипломатів в українській місії.

Одним із таких механізмів контролю окупаційної влади залишається призначення посадовців РФ на ключові посади в "ЛДНР". Для прикладу, "заступник голови уряду ДНР" Володимир Пашков є колишнім віцегубернатором Іркутської області, а "міністр державної безпеки ЛНР" на ім'я "Анатолій Антонов" є співробітником ФСБ РФ, справжнє ім'я якого – Рашид Садиков.

Система управління військами у ОРДЛО побудована за схемою: Генеральний штаб – Південний військовий округ (Ростов-на-Дону) – оперативне угруповання російських окупаційних військ.

Безпосередньо на території Донбасу Росією створено два армійські корпуси: 1-й АК – на території т.з. "ДНР" та 2-й АК – на території т.з. "ЛНР". При цьому органи управління цими корпусами є елементами системи управління Південного військового округу – однієї з чотирьох військово-адміністративних одиниць ЗС РФ.

Ці два армійські корпуси входять до оперативного угруповання військ, яке створене на базі штабу 8-ї армії Південного військового округу для виконання завдань на Донському операційному напрямку. Загальна чисельність цього угруповання сягає близько 58 тис. військовослужбовців.

Командні посади в 1-му та 2-му армійських корпусах на окупованому Донбасі займають кадрові офіцери ЗС РФ на ротаційній основі. Нині 1-м АК російських окупаційних військ керує російський офіцер з позивним "Примаков", 2-м АК – "Князєв".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: