fbpx
Сьогодні
22:10 31 Січ 2021

У Лондоні студентка розробила велосипедне колесо, яке очищує повітря

Студентка Лондонського університету Саут Бенк розробила велосипедне колесо, яке при обертанні очищує повітря від забруднень.

Колесо Rolloe створила Крістен Таппінг, яка отримала минулого року премію Design Innovation in Plastics, передає ecotechnica.com.ua.

Ідея об'єднати колесо транспортного засобу з фільтром з'явилася у дівчини під час велопрогулянок по Лондону. Спочатку студентка створила кілька прототипів, використовуючи обрізки картону, звичайний вентилятор і дим від ароматичних речовин.

У Лондоні студентка розробила велосипедне колесо, яке очищує повітря

Потім Крістен Таппінг приступила до інтеграції фільтруючого пристрою у велосипедне колесо. Дівчина вивчила кілька варіантів конструкцій для всмоктування і виштовхування повітряного потоку, щоб створити пристрій, який буде забирати брудне повітря з одного боку і випускати очищене у напрямку до обличчя велосипедиста.

У Лондоні студентка розробила велосипедне колесо, яке очищує повітря

Коли відповідна конструкція була визначена, Крістен Таппінг встановила всередину неї три фільтруючі елементи: з люфи, HEPA(класс високоефективних фільтрів, які затримують дрібнодисперсні частинки) і з активованим вугіллям. Така комбінація фільтрів здатна вловлювати з повітря як великі, так і дрібні тверді частинки, а також шкідливі гази.

У Лондоні студентка розробила велосипедне колесо, яке очищує повітря

Принцип роботи фільтра-колеса дуже простий. Коли велосипед рухається, розташовані на колісному диску ребра нагнітають повітря всередину колеса, де він проходить через фільтри і виводиться назовні вже чистим. Використовувані фільтруючі елементи можна чистити і використовувати повторно. Колісний диск легко розбирається для простоти обслуговування і заміни фільтрів.

Передбачається, що для користувачів велосипедів з фільтруючим колесом Rolloe розроблять спеціальний мобільний додаток, який дозволить фіксувати дальність поїздок і, відповідно, кількість очищеного повітря. А на підставі цих відомостей можна буде створити систему заохочення для велосипедистів, що підвищують чистоту атмосфери.

"Якби 10% велосипедистів Лондона встановили на свої велосипеди переднє колесо Rolloe, вони б змогли очищати приблизно 266865 м3 повітря", – заявляє Крістен Таппінг.

Rolloe ще тільки розробляється, його надходження у продаж намічено на початок 2022 року. Фільтруюче колесо буде виготовлятися з переробленого пластику із застосуванням методу лиття під тиском. Крім того, винахідниця планує створити аналогічне за конструкцією заднє колесо для велосипеда з продуктивністю фільтрації повітря у два рази більшою, ніж у переднього колеса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: