fbpx
Сьогодні
09:06 31 Січ 2021

У Франції створили яхту, яка буде збирати океанічний пластик і перероблювати його у паливо

Французький засновник громадської організації The SeaCleaners Іван Бурньон і його команда розробили яхту Manta для збору пластикового сміття та перетворення його на паливо.

Про це пише Lifestyle.

Обладнання на судні дозволяє перетворювати відходи на паливо, щоб приводити в дію саму яхту. Бурньон побудував свою кар'єру в гонках на вітрильних судах. За його словами, з роками він все частіше стикається з плаваючими килимами зі сміття. Це надихнуло його на створення яхти Manta, завдовжки 56 метрів (183 футів). Вона приводиться в рух поєднанням високотехнологічних вітрил і електродвигунів.

Коли човен рухається по воді, конвеєрні стрічки збирають відходи, сортують їх, а потім подають в пальник. Це дозволяє розплавити пластик, утворюючи газ, який приводить в рух турбіну і, в свою чергу, виробляє електрику для використання системами човна.

За словами Бурньона, цю електрику, а також сонячні панелі і вітряні турбіни на палубі човна зроблять човен на 70% самоокупним. 400 таких суден зможуть очистити від третини пластикового сміття в океанах. Навіть за найскромнішими оцінками, до 2060 року в морі буде в три рази більше відходів, ніж зараз.

Катамаран буде здатний збирати і переробляти шматки пластику від 10 міліметрів. За підрахунками розробника, один корабель зможе за рік збирати до 10 000 тонн сміття.

Якщо не вжити заходів, кількість пластику, що надходить у море щороку, зросте з 11 мільйонів тонн до 29 мільйонів тонн, в результаті чого до 2040 року в океан зливатиметься 600 мільйонів тонн пластику, що еквівалентно вазі 3 мільйонів блакитних китів, як пише Reuters.

Бурньон і його команда сподіваються перетворити розробку яхти в робочий прототип, який можна буде запустити в 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: