Венедіктова пообіцяла, що прокурора, який закривав справу “Роттердам+”, перевірять

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що "незважаючи на масу правових протиріч у діях детективів НАБУ і САП", вона ухвалила рішення провести службової перевірки прокурора САП Віталія Пономаренка, який двічі закривав справу "Роттердам+".

Про це вона написала у Facebook.

Венедіктова нагадала процесуально-судову хронологію справи.

"21 січня 2021 року прокурор САП Пономаренко В.П. своєю постановою вже в другий раз закрив це ж кримінальне провадження на підставі п.3 ч.1 ст.284 КПК України.

25 січня 2021 року адвокати потерпілої сторони, а саме "Нікопольського заводу феросплавів", за участю детективів НАБУ Самойленко М.В. та Романюк М.О. звернулись із заявою до ВАКС про відвід прокурора Пономаренка В.П. Вже інша суддя ВАКС Михайленко В.В. відмовила в задоволенні цієї заяви", – зазначила вона.

"Я не втомлююсь наполягати на тому, що кримінальний процес – це низка справедливих та однозначних процесуальних дій, які часто призводять до позбавлення волі, якою так дорожить кожна без винятку людина. Місія генерального прокурора полягає в щоденному захисті законних інтересів всіх учасників цього процесу. Представлення публічного обвинувачення в суді не вкладається в поняття "популярно" чи ні, "вигідно" чи ні, "з'являться в Фейсбуці лайки" чи ні, "похвалять" чи ні – рішення прокурора мають базуватись на беззаперечних доказах, які законно зібрані в справі.

Діям прокурора САП Пономаренка В.П. суд надав оцінку двічі. І не Печерський районний або Окружний адміністративний, про рішення яких так часто люблять сперечатись, а ВАКС, той самий ВАКС, рішення якого не прийнято критично оцінювати, хоч це поняття і не вписується в межі правової дискусії", – підкреслила Венедіктова.

За її словами, генпрокурор "не має і не буде працювати суддею апеляційної палати ВАКС" у питанні відводу прокурора в тій чи іншій справі "вже після того, як компетентний суд відповідні заяви розглянув".

"Єдине, чого не вистачає в публічних висловлюваннях окремих співробітників правоохоронних органів – це правди. Справа, що встигла стати скандальною, відома як "Роттердам+", була зареєстрована в ЄРДР 24.03.2017 року, а сьогодні за вікном – 2021 рік. Я закликаю всіх без винятку учасників процесу – пояснити аудиторії причину, на підставі якої, власне, у вашому розпорядженні залишилось 0 або 1, або 2, або скільки днів? Тих самих днів, необхідних для ефективного розслідування.

За декілька місяців до закінчення цього строку нікому і в голову не прийшло замислитись про наслідки? Випадково або спеціально не прийшло? Я стверджую, що саме проблема, пов'язана із процесуальними строками, є ключовою в цьому випадку. Та проблема, яку і детективам, і прокурорам вигідно замовчувати і зовсім не хочеться пояснювати", – йдеться у позиції генпрокурора.

Венедіктова заявила, що не дозволить перетворити Офіс генпрокурора "на джерело всіх бід".

"Не буде цього. За вами правда? Чому ж ви цю правду не розповіли суддям ВАКС? Не сумніваюсь, набагато простіше просити про допомогу на сторінках інформаційних видань, ніж в суді, де учасники процесу сприймають виключно кримінально-процесуальні аргументи, а не емоції", – підкреслила вона.

"Незважаючи на масу правових протиріч в діях детективів НАБУ та прокурорів САП, я прийняла рішення про проведення ґрунтовної, абсолютно прозорої службової перевірки професійної діяльності прокурора САП Пономаренка В.П. в частині здійснення ним процесуального керівництва в кримінальному провадженні № 52017000000000209.

Детективам НАБУ буде, звичайно, запропоновано звернутись до Генеральної інспекції Офісу генерального прокурора із всіма необхідними документами, які обґрунтовують їх позицію в цьому питанні", – написала вона.

Венедіктова пообіцяла забезпечити "справедливе дослідження всіх без винятку обставин", що пов'язані із розслідуванням справи і забезпеченням процесуального керівництва.

"Цей процес від першої до останньої хвилини буде прозорий і максимально відкритий для громадян в межах діючого законодавства", – запевнила генпрокурор.

Нагадаємо, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Віталій Пономаренко уже вдруге закрив справу щодо формули "Роттердам+".

Свіжі дописи

  • Новини

Сполучені Штати запровадили новий пакет санкцій проти рф: хто у списку

Сполучені Штати разом з союзниками сьогодні 1 травня запровадили санкції проти майже 300 суб'єктів: серед них десятки компаній,… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Станом на січень загальна чисельність жінок у ЗСУ становить майже 70 тисяч осіб, із них близько 4 тисяч – на лінії зіткнення

Кількість жінок в армії на початок січня 2024 року становила майже 70 тисяч, повідомила заступниця… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Президент звільнив Вітюка з посади начальника Департаменту кібербезпеки СБУ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Іллі Вітюка з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

За квітень армія рф лише на сході втратила понад 24 тисячі солдатів

Загальні втрати російської армії за квітень лише на східному напрямку становлять 24 156 окупантів, 308… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Готуємо ще сім безпекових документів для України: зброя, фінанси, політична взаємодія, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі Україна працює над укладенням іще 7 нових двосторонніх… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Грузинський парламент проголосував у другому читанні за скандальний закон про “іноагентів”

Грузинський парламент у середу, 1 травня, схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні.… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.