fbpx
Сьогодні
11:14 29 Січ 2021

Президент вшанував пам’ять Героїв Крут: Для України тепер і понад сто років тому загроза однакова

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам'яті Героїв Крут.

Він поклав квіти до пам'ятного хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві, передає ОП.

пам'ятник героям крут

Також президент встановив лампаду до могил Героя України Олександра Клітинського, який загинув у Будинку профспілок під час Революції Гідності, та загиблого у боях за Іловайськ кавалера ордена Данила Галицького Маркіяна Паславського.

​"Якби ми спробували розповісти про свої нинішні суперечки, що буквально роздирають Україну, тим людям, які віддавали життя за свободу нашого народу у ХХ столітті, то що почули б у відповідь? Упевнений, дуже мало приємного. І нам би точно нагадали про ключові державницькі речі. 

Наприклад, про те, що не можна розсипатися на окремі групи, коли треба боротися спільно. Надто коли є конкретний зовнішній ворог. Що не слід поступатися правдою перед особистими амбіціями та мінливими політичними інтересами. Що потрібно бути чесними та відповідальними в суспільному житті.

Для України тепер і понад сто років тому загроза однакова. Захисники держави виконували в бою під Крутами по суті те саме завдання, що й нині військові під Мар'їнкою. Хоча умови неоднакові – ми ж тепер справді міцніші. Наші мрії вже трохи інші, бо маємо багато з того, про що у 1918-му попередні покоління й думати не сміли. Але дещо, на жаль, залишається сталим. Це негативні зміни, які відбуваються з нашими людьми, коли зачіпається питання про владу.

На мій погляд, іноді треба відкинути політику, щоб побачити справжнє. Наприклад, честь і щирість, з якими захищали й захищають нашу державу. Честь і щирість, яких у Києві має бути так само достатньо, як було під Крутами, та які є у наших воїнів на Донбасі. Це те, про що варто подумати саме сьогодні", – сказав Зеленський.

почесна варта

Також Зеленський взяв участь у молебні у церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі.

До церемонії вшанування також долучилися  Дмитро Разумков, Денис Шмигаль та Андрій Єрмак.

президента та ініші посадовці

Довідка. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином). Українські сили налічували близько 1000 осіб та складалися зі старшин і курсантів 1-ї Київської військової школи ім. Б. Хмельницького, 115-130 студентів першої сотні Студентського куреня та добровольців з Вільного козацтва («Курінь смерті»).

Більшовицькі сили в районі Крут – це близько 6 тис. солдатів та балтійських матросів, безпосередню участь у бою взяли до 3 тис. бійців. Бій під Крутами закінчився організованим відступом українських частин на потязі.

Втрати українців, за різними даними, становили від 80 до 100 загиблих. На думку дослідників, загальні втрати росіян могли становити до 1500 убитих і поранених.

Під час бою більшовики взяли в полон сімох поранених студентів, ще 27 студентів потрапили до рук більшовиків, відступаючи в темряві. Їх катували, а потім стратили. Тіла убитих поховав місцевий священик на кладовищі с. Печі. Пізніше їх було з почестями перепоховано на Аскольдовій могилі у Києві.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: