fbpx
Сьогодні
17:29 29 Січ 2021

Кулеба заявив, що "Люблінський трикутник" готовий до діалогу з Лукашенком, однак є умова

фото: БЕЛТА

Учасники "Люблінського трикутника" (Україна, Польща, Литва) готові до розмови з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, якого ЄС і США не визнають законно обраним, але на основі взаємної поваги і тільки в тому випадку, якщо білоруська сторона справді його захоче.

Про це Кулеба заявив на онлайн-брифінгу після першого засідання "Люблінського трикутника" в п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми готові до розмови з Олександром Лукашенком. Люблінський трикутник із самого початку кризи в Білорусі запропонував свої добрі послуги для сприяння врегулюванню ситуації і виходу Білорусі на демократичний вектор розвитку. Ніхто ні від кого не закривається, але, безумовно, якщо розмовляти, то розмова має бути із взаємною повагою і тільки в тому випадку, якщо білоруська сторона справді його захоче. Нав'язуватися ми не будемо, але ми відкриті до спілкування", – сказав міністр.

Кулеба наголосив, що все, що може наразі припинити насильство в Білорусі, забезпечити демократичні трансформації в цій країні, є предметом для розмови, до якої учасники "Люблінського трикутника" готові.

Крім того, міністр додав, що до зустрічі глав МЗС України, Польщі та Литви приєдналася Світлана Тихановська, і вони вислухали її бачення ситуації в Білорусі та її очікування від міжнародної спільноти.

"Безумовно, без Білорусі Люблінський трикутник є трохи неповним, і ми б хотіли, щоб, врешті-решт, демократична Білорусь приєдналася і перетворила Люблінський трикутник у Люблінський квадрат. Але час для цього ще не настав", – зазначив Кулеба.

Глава МЗС України зазначив, що ситуація в Білорусі має вплив не тільки на двосторонні відносини цієї країни з сусідами, а й на ситуацію в регіоні загалом.

"Саме тому сьогоднішня розмова з пані Тихановською відбулася в регіональному форматі", – пояснив він.

Раніше невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий відновити діалог з владою України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: