fbpx
Сьогодні
21:36 29 Січ 2021

"Діти, приречені на куріння": активісти провели акцію на підтримку антитютюнового закону

Фото: UNIAN

У п'ятницю 29 січня біля Верховної Ради України громадська організація "Життя" разом з партнерами провела акцію на підтримку ухвалення за основу комплексного антитютюнового законопроєкту №4358, який стоїть на порядку денному Верховної Ради України.

Про це ГО "Життя" повідомила на своєму сайті.

Учасники події закликали народних депутатів ухвалити антитютюновий законопроєкт №4358 у першому читанні за основу та не допустити повторне направлення на доопрацювання. Під час акції відбувся перформанс, який продемонстрував, скільки неповнолітніх продовжуватимуть залучати до куріння, якщо законопроєкт вкотре провалять. За словами організаторів, це близько 200 дітей щодня.

"Чому комплексний антитютюновий законопроєкт — це так важливо? В Україні щороку від хвороб, викликаних курінням, помирає 85 тисяч людей — понад 200 в день. Аби не втрачати прибутки від продажу своєї продукції, тютюнова індустрія шукає заміну померлим курцям, залучаючи до куріння таку ж кількість дітей та вирощуючи нове покоління залежних від тютюну. Так, щоденно близько 200 дітей в Україні починають вживати тютюнові вироби внаслідок недостатньо ефективного антитютюнового законодавства. Щобільше, у 2019 та 2020 роках вперше за 10 років відновилася тенденція збільшення поширеності куріння серед молоді 18-29 років", – розповідають громадські активісти.

У ГО "Життя" переконані, що зупинити поширення паління можна, якщо закон:

  • заборонить рекламу електронних пристроїв для куріння на вулицях, у медіа та в Інтернеті;
  • заборонить продаж тютюнових виробів та рідин зі смаками фруктів та солодощів;
  • прибере рекламну викладку в місцях продажу (супермаркети, магазини);
  • запровадить європейські вимоги до медичних попереджень на тютюнових виробах та електронних сигарет;
  • заборонить курити IQOS, glo у кафе, барах ресторанах та інших громадських місцях.

"Комплексний антитютюновий законопроєкт №4358 передбачає захист молодого покоління від жахливих наслідків споживання тютюну та допоможе виплекати здорову націю українців. Норми законопроєкту підтримують 87% українців, а також Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров'я. Безпечного куріння не існує. Тому потрібно на законодавчому рівні посилювати захист людей від виробів для куріння — як тютюнових, так і електричних" — заявив представник лікарської спільноти Отто Стойка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: