fbpx
Сьогодні
15:04 28 Січ 2021

Верховна Рада проголосувала за створення Бюро економічної безпеки

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому Закон про Бюро економічної безпеки України № 3087-д.

"За" проголосували 242 нардепів.

голосування за БЕБ

Що пропонує документ? 

  1. створює єдиний державний правоохоронний орган, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами чисельністю до 4000 осіб, добір працівників передбачається на конкурсних засадах
  2. до Бюро передаються зокрема повноваження СБУ щодо попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки;
  3. директор Бюро призначатиметься Кабміном за поданням прем'єра за пропозицією конкурсної комісії строком на 5 років, не більше двох строків поспіль; звільняється директор урядом за поданням прем'єра, 
  4. конкурсна комісія складатиметься з 9 осіб: 3 – від РНБО, 3 – від ВРУ та 3 – від Уряду.

Директором Бюро економічної безпеки може бути громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну та/або економічну освіту за ступенем не нижче спеціаліста (магістра), стаж роботи за спеціальністю не менше 10 років, досвід роботи на керівних посадах в органах державної влади, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності не менше п'яти років, вільно володіє державною мовою і здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

У разі звільнення директора Бюро повноваження виконує заступник, але не більше 1 року. Передбачено звіт директора перед Верховною Радою.

Встановлюються зарплатний мінімум для працівників БЕП. Визначається, що посадовий оклад державних службовців та інших працівників Бюро не може становити менше трьох розмірів посадового окладу, встановленого Кабміном для працівників, які займають відповідні посади в центральних органах виконавчої влади.

Фінансове та матеріально-технічне забезпечення Бюро економічної безпеки України здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, коштів, передбачених проєктами міжнародної технічної допомоги.

Глава фінансового та податкового комітету ВР, нардеп "СН" Данило Гетманцев написав, що це був дуже складний законопроект:

"Закон про Бюро економічної безпеки прийнятий!!! Це були дуже складні півтора року роботи. Це був дуже складний законопроект. Дякую Ользі Василевській Смаглюк (нардеп "СН"), Комітету, рідній фракціїспасибі колегам з опозиції, для яких інтереси країни не порожній звук. Дякую тим, хто заважав. З вами реформа стала складнішою, але більш насиченою.

Хоча звичайно найголовніше у створенні БЕБ ще попереду", написав він.

Член фінансового комітету ВР та депутака "СН" Ольга Василевська-Смаглюк прокоментувала прийняття цього закону так: "Ми нарешті зробили впевнений крок до економічної безпеки нашої держави!..І ми змогли покласти підґрунтя змін до створення ефективної аналітичної моделі нового єдиного правоохоронного органу по боротьбі з економічними злочинами! Ми доклади всіх зусиль для дотримання балансу силових, аналітичних та правоохоронних функцій. 

Ми змогли надати достатні заробітні плати.

Ми змогли впевнити Службу безпеки займатись властивими їм функціями контррозвідки та територіальної цілісності!", – написала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: