fbpx
Сьогодні
18:56 28 Січ 2021

Україна покращила позиції в Індексі сприйняття корупції

Україна за 2020 рік набрала 33 бали в Індексі сприйняття корупції, що на три бали більше, ніж у 2019 році. Зараз країна посідає 117 місці зі 180 за рівнем корупції.

Про це передає організація Transparency International Ukraine.

Індекс складається з незалежних опитувань міжнародних фінансових, правозахисних організацій. 0 балів в Індексі означають, що рівень сприйняття корупції в державному секторі дуже високий, тобто корупція фактично підміняє собою державу. Максимальні 100 балів свідчать про те, що корупція майже відсутня в житті держави.

Жодна з країн ще не набирала 100 балів. Перші сходинки в Індексі сприйняття корупції у Нової Зеландії та Данії — у них по 88 зі 100. На третій позиції, як і торік, Фінляндія, Сінгапур, Швеція та Швейцарія — по 85 балів.

Найгірша ситуація з корупцією у Сирії (14 балів), Сомалі (12) та Південному Судані (12). Україна та ще 5 країн (Єгипет, африканська Есватіні, Непал, Сьєрра-Леоне, Замбія), які набрали по 33 бали, розділяють 117 сходинку.

Усі сусідні для України країни, крім Росії, набрали більше балів і посіли вищі позиції в Індексі. Так, Польща набрала 56 балів (45 місце), Словаччина — 49 (60 місце), Білорусь — 47 (63 місце), Румунія та Угорщина — по 44 (69 місце), Молдова — 34 (115 місце). У Росії ж 30 балів і 129 місце.

Завдяки чому Україна набрала більше балів?

У Transparency International Ukraine покращення позицій України пояснюють запуском Вищого антикорупційного суду та перезапуском НАЗК. Водночас в організації відзначають, що за рік з'явилися ризики, які можуть погіршити ситуацію з корупцією.

Серед ризиків, зокрема, називають тиск на антикорупційні інституції, нівелювання досягнень у сфері публічних закупівель, а також відсутність покарань за напади на активістів.

Так, у жовтні Конституційний суд заблокував низку антикорупційних норм, зокрема заблокував публічну перевірку е-декларацій чиновників НАЗК, а також скасував покарання за внесення недостовірної інформації у декларації. Згодом покарання повернули, але без можливості ув'язнення.

Transparency International також надала рекомендації Україні на 2021 рік, які мають допомогти знизити рівень корупції:

  1. Запровадити прозоре та підзвітне управління публічними активами та гарантувати подальший розвиток сфери закупівель.
  2. Забезпечити незалежність та спроможність антикорупційної інфраструктури.
  3. Сформувати професійну та незалежну судову владу.

Крім того, в організації відзначають, що корупція заважає реагувати на подолання пандемії коронавірусу, зокрема через корупцію з'являються проблеми з закупівлею ліків, тестів, а також наданням медичних послуг. Країни з меншим рівнем корупції більше інвестують в охорону здоров'я та здатні краще забезпечити населення під час кризи, більш корумповані країни навпаки зменшують державні витрати на соціальні послуги, зокрема на охорону здоров'я, кажуть в Transparency International.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) — показник, який розраховує міжнародна організація Transparency International з 1995 року. Його розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів, сама організація опитування не проводить. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: