Де краще вчитися? Європа VS США

Освіта в Європі та США приваблює високою якістю навчання, можливістю самому організувати свій навчальний план і вибрати ту спеціальність, яка цінується у всьому світі.

Щоб зрозуміти, де краще вчитися за кордоном — в США чи Європі, пропонуємо порівняти ключові моменти:

  1. вступ;
  2. вартість навчання;
  3. підхід до викладання;
  4. система перевірки знань;
  5. студентське життя.

Інформацію про особливості навчання за кордоном на різних континентах підготувала освітня компанія Karandash.

Вступ до ВНЗ: США і Європа

Зарахування в європейський виш відбувається простіше, ніж в американський. Багато європейських ВНЗ готові прийняти абітурієнтів просто на підставі документів, без якихось формальних вступних іспитів або співбесіди. Вузькоспеціалізовані програми на кшталт МВА все ж вимагають збору великого пакета документів.

Розпочати навчання за кордоном в США буде куди складніше. Вимоги до абітурієнтів суворіше і пакет документів більше. Крім здачі міжнародних іспитів з іноземної мови часто необхідно особисто підтверджувати знання — здати GMAT, GRE та інші іспити.

Вартість навчання за кордоном: America VS Europe

Вища освіта в США вважається однією з найдорожчих. Ціна навчання на бакалавраті 20-50 000 $ в рік. Додаткові витрати та адміністративні збори можуть доходити до 30-40 тис.

У Європі ціни набагато нижче, не рахуючи Британії та Швейцарії. Найбюджетніші програми можна знайти в Німеччині, Австрії та Нідерландах. Ціни на навчання стартують від 5 000 € в рік.

Безкоштовна освіта в Європі та США знайти досить складно. У США таких варіантів немає. Проте є шанс отримати знижку на навчання для спортсменів і відмінників.

Підхід до навчання

Навчання в американському університеті багато в чому побудоване на взаємодії з викладачами та постійним самостійним роботам. Потрібно регулярно відвідувати лекції-дискусії, семінари, проміжні атестації та інші заняття. На допомогу тим, хто відстає, професора виділяють додаткові години.

В Європі все простіше. Ніякого суворого контролю, студент самостійно регулює свій графік. Головне завдання — самому отримати знання, навчитися думати самостійно і складати підсумкові тести. Для багатьох українців саме цей фактор є вирішальним, чому краща освіта в Європі.

Термін навчання та перевірка знань

В Європі тривалість навчання 3-4 роки на бакалавраті + 1 рік магістратури. В Америці довше: 4 роки бакалаврату і 2 роки магістратури.

В європейських вишах якість знань контролюють тільки 1 раз, в кінці семестру. Іспит пишуть за 1,5-3 години з усіх пройдених тем.

В американських вишах протягом усього семестру доведеться писати тести й проміжні атестації, виконувати різні проєкти та презентації.

Проживання в Америці та Європі

Студентське життя в Європі залежить від міста, де розташований університет. Кампус — це лише місце для навчання і підготовки до занять. Часто студенти живуть в гуртожитках в кімнатах на 1-2 людини й можуть навіть не спілкуватися між собою. Всі розваги та заходи відбуваються за стінами університету, в місті.

В Америці кампус — це окреме містечко з усім необхідним для життя. Круті заходи, додаткові курси та тренування, студентські розваги — все це на території кампуса. Якщо ви любите організовувати вечірки, то студентське життя в Америці стане для вас відповіддю на питання, чому освіта в США краще.

Де краще освіта — в Європі або США — сказати складно. Це безпосередньо залежить від особистих якостей студента. Волелюбним і зацікавленим у навчанні більше сподобається в європейському ВНЗ, а цікавим і товариським — в американському.

Визначтеся, які характеристики навчання для вас найбільш значущі, так буде легше зробити вибір.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент Франції привітав зобов’язання Китаю не продавати рф зброю

Лідер Франції Еммануель Макрон вітає китайське зобов'язання утримуватися від продажу російській федерації зброї. Як пише… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Уряд затвердив перелік документів для проходження МСЕК

Кабінет Міністрів затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка встановлює ступінь втрати… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, загарбників у місті немає, – Волошин

На Донеччині українські воїни контролюють ситуацію навколо Часового Яру. Активні бойові дії тривають цілодобово, однак… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об’єднає всі сторони та буде… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, – Зеленський говорив про Саміт миру

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У ЄС створять наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram: навіщо це рішення

У Європейському союзі з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Ним має стати Бельгійський… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.