fbpx
Сьогодні
19:10 28 Січ 2021

"Росія перейшла до нових методів": у ТКГ розповіли про переговори щодо Донбасу

27 січня відбулися переговори радників лідерів "нормандської четвірки" — Україна, Росія, Німеччина, Франція.

Про що вони говорили, розповів представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш в ефірі каналу "Україна 24".

"Для мене позитивний сигнал те, що ця зустріч відбулася. Ми знаємо про те, що на рівні зовнішньополітичних радників розробляються якісь рекомендації щодо послідовності виконання Мінських угод. Це говорить про те, що якийсь прообраз дорожньої карти напрацьовується, це може дати імпульс роботі ТКГ.

Ми пам'ятаємо, що в ТКГ головна затримка відбувається якраз на рівні "спочатку вибори, потім кордони", або "спочатку кордони, потім вибори". І Україна позначила для себе як червону лінію те, що спочатку ми отримуємо контроль над кордоном. Росія хоче іншого прочитання Мінських угод", — сказав він.

Гармаш розповів, що Росія не прагне до мирного врегулювання ситуації.

"Позитивно вже те, що цей процес ведеться, хоча я не дуже вірю в результативність в цілому мирного врегулювання, оскільки ми бачимо, що сьогодні відбувається в Донецьку, якийсь інтеграційний форум "Російський Донбас" проходить. Він фактично означає нову віху в російській політиці. Сьогодні вони вже говорять про те, що Донбас завжди домагався того, щоб залишатися російським.

Якщо Росія раніше говорила, що це внутрішньоукраїнський конфлікт, але у неї не було аргументів, то сьогодні вони штучно створюють "російський Донбас", кажучи, що він від самого початку у 2014 році піднявся для того, щоб відстоювати свою "російськість". Таким чином Росія демонструє, що не збирається врегульовувати конфлікт, а має намір розвивати його за абхазьким сценарієм", – сказав він.

Журналіст розповів, як Україні потрібно поставитися до цього заходу в Донецьку.

"На сам форум Україна ніяк не повинна реагувати, оскільки у нас позначено, що територія окупована Росією, і окупант повинен нести відповідальність за те, що там робить. Якщо ми будемо реагувати яскраво, на офіційному рівні, ми фактично будемо визнавати суб'єктність тих квазіутворень, які там є. Можуть бути інші реакції.

Наші депутати, які виїхали на сесію ПАРЄ, повідомили про те, що представник Росії там заявив, що раз Україна мала військовий опір, як і Грузія, то Росія не буде віддавати ці території. Якщо взяти це все в комплексі, то це показує небажання Росії врегульовувати конфлікт мирним шляхом, і про це потрібно говорити. Потрібно називати Російську Федерацію агресором на всіх рівнях", — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: