fbpx
Сьогодні
11:45 27 Січ 2021

Рада схвалила закон для захисту українців від колекторів

Верховна Рада схвалила законопроект №4241 для захисту українців від колекторів. Документ прийняли за основу.

За документ проголосували 355 нардепів, передає РБК.

Закон пропонує створити публічний Реєстр колекторських компаній. Його буде вести Національний банк. Усі колекторські компанії повинні будуть у ньому зареєструватися.

Згідно з документом, Нацбанк буде здійснювати нагляд за колекторами і їх поведінкою щодо боржників. Він також розглядатиме звернення громадян.

Банки та фінансові компанії у разі прийняття закону повинні будуть повідомляти клієнтів про притягнення колекторів за доцільне призначити пеню. Це повинно відбуватися ще на етапі підписання договору про надання кредитних коштів.

Кредитора хочуть зобов'язати публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму сайті.

У документі також прописаний перелік способів дозволеного взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг і встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

Закон забороняє дзвонити боржнику з 20 до 8 години, понад 2 разів на день, повідомляти третіх осіб про борг, вимагати від родичів погасити борги.

Відповідальність кредиторів/колекторів за порушення вимог закону передбачена від 51 до 102 тисяч гривень.

Глава фінансового і податкового комітету ВР Данило Гетманцев прокоментував прийняття цього законопроєкту у телеграм-каналі:

"Законопроект 4241, який обмежує свавілля колектрів, це той проект, за який хочеться вибачитися. Вибачитися, що пізно. Пізно ми винесли в зал закон, який забороняє приниження людини при стягненні боргу. Забороняє нічні дзвінки, дзвінки роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних. Дає Нацбанку ефективні  повноваження щодо захисту прав людей. І так, звичайно борги треба платити", – додав нардеп.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: