fbpx
Сьогодні
10:57 26 Січ 2021

В уряді хочуть створити ветеранського омбудсмена: з якою метою

фото: Мінветеранів

Міністерство у справах ветеранів на державному рівні ініціює запровадження Інституту ветеранського омбудсмена.

Про це заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час зустрічі з правозахисниками.

"За майже сім років російської військової агресії, на жаль, в державі не створено ефективного механізму правового захисту та правової допомоги тих, хто самовіддано захищав та захищає Україну. Ветерани, учасники бойових дій заслуговують на гідне забезпечення їхніх прав, адаптацію до мирного життя та розвиток власних спроможностей", – сказала Лапутіна.

За її словами, викликає занепокоєння те, що з початком російсько-української війни в рази збільшилася кількість звернень військовослужбовців, добровольців, учасників бойових дій щодо порушення їхніх прав, відсутності якісного юридичного супроводу. Особливого резонансу набувають факти порушення кримінальних проваджень щодо захисників України.

Вона зазначила, що Мінветеранів як державний орган буде формувати та реалізовувати політику щодо розширення спроможностей держави у захисті прав ветеранів. Саме тому на державному рівні ініціюється запровадження Інституту ветеранського омбудсмена.

Лапутіна пояснила, що на нього покладатимуться функції моніторингу та контролю дотримання законних прав та інтересів захисників України у діяльності органів виконавчої влади і посадових осіб. Також ця структура буде охоплювати весь спектр питань з надання правового захисту ветеранів, взаємодіятиме з інституціями з прав людини та підсилюватиме і доповнюватиме їх.

Лапутіна зазначила, що міністерство готове більш активно долучитися саме до інформування ветеранів з питань правового захисту. За її словами, на даний час активно йде робота над розвитком інформаційно-довідкової системи для ветеранів.

"Мінветеранів запрошує ветеранські організації, громадськість, активістів, експертів, правозахисників долучитися до процесу створення інституції ветеранського омбудсмена як елементу забезпечення національної стійкості", – додала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: