fbpx
Сьогодні
17:30 25 Січ 2021

Непал перетворить туристичне сміття з Евересту на артінсталяцію

Фото: 4sport.ua

Сміття, зібране з гори Еверест, перетворять на твори мистецтва і виставлять в галереї. Влада Непалу хоче наголосити на необхідності врятувати найвищу гору у світі від перетворення в смітник.

Про це повідомляє Reuters.

Використані кисневі балони, порвані намети, мотузки, зламані сходи, каністри і пластикові упаковки, викинуті альпіністами, засмічують пік заввишки 8 848,86 метра.

Створенням творів мистецтва зі сміття будуть займатися місцеві і зарубіжні художники, стверджує Томмі Густафссон, керівник проєкту і співзасновник Sagarmatha Next Center.

Непал перетворить туристичне сміття з Евересту на артінсталяцію

Фото: Reuters

Галерея розташована на висоті 3780 метрів на головній дорозі, що веде до базового табору Евересту. Створені артоб'єкти будуть продані в якості сувенірів, а гроші підуть на збереження регіону.

Також в рамках проєкту кожному туристу будуть пропонувати взяти з собою сумку з одним кілограмом сміття і відвезти її в аеропорт Лукла.

Звідси відходи по повітрю переправлять в Катманду. З огляду на, що тільки у 2019 році сюди на екскурсії приїхали близько 60 000 туристів, альпіністів і гідів, затія цілком реальна.

Непал перетворить туристичне сміття з Евересту на артінсталяцію

Фото: ReutersВперше Еверест підкорили у 1953 році. Новозеландець Едмунд Хілларі і непальський провідник Тенцинг Норгей зійшли на гору. На вершині вони зробили фотознімки, закопали в сніг цукерки та маленький хрест.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: