Новини

“Вікіпедія” обрала найкращі фотографії пам’яток культури України у 2020 році

В українській частині найбільшого міжнародного конкурсу фотографій об'єктів культурної спадщини для Вікіпедії під назвою "Вікі любить пам'ятки" обрали 10 найкращих робіт.

Про це повідомляє пресслужба ГО "Вікімедіа Україна".

У 2020 році на конкурс подали понад 47 тисяч світлин та відео пам'яток культури України, що є рекордом за всі роки проведення конкурсу в Україні. Цьогоріч свої роботи завантажили понад 550 авторів. За кількістю фото Україна посіла перше місце серед 50 країн-учасниць.

Найкращими, за оцінками журі, стали 10 світлин пам'яток, розташованих у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та місті Київ. Більшість об'єктів — пам'ятки архітектури, також є одна пам'ятка археології та пам'ятка історії. Ці фотографії представлять Україну на міжнародному етапі конкурсу, де позмагаються з переможцями інших країн.

"Мета конкурсу "Вікі любить пам'ятки"— зібрати знімки всіх об'єктів нерухомої спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії та привернути увагу до стану збереженості цих об'єктів. Проєкт згуртовує навколо себе фотографів, краєзнавців, вікіпедистів та усіх небайдужих до збереження культурної спадщини. Цього року у нас серед 10 переможців — 10 різних авторів та 9 регіонів. Дуже добре, що Україна буде представлена на міжнародному етапі такою різноманітною", — прокоментувала Наталія Тимків, адміністраторка української Вікіпедії, членкиня організаційного комітету "Вікі любить пам'ятки".

У межах конкурсу визначали авторів найкращих фотографій та учасників, що сфотографували найбільшу кількість об'єктів, загалом та за областями. А також переможців у спеціальних номінаціях "Віа Регіа Україна", "Єврейська спадщина", "Млини" та "Відео".

Списки проєкту "Вікі любить пам'ятки" у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних пам'яток культури України. Цього року кількість об'єктів у списках налічує понад 92 тисячі.

В Україні конкурс проводить громадська організація "Вікімедіа Україна".

Найкращі світлини з першого по десяте місце:

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

"Вікі любить пам'ятки" (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам'яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено більше 3,1 млн фотографій, з них понад 320 тисяч — фото з України.

"Вікімедіа Україна" — громадська організація, регіональне відділення Фонду Вікімедіа, що займається підтримкою проектів Вікімедіа (Вікіпедії, Вікіновин, Вікімандрів тощо) в межах України. Проводить конкурс "Вікі любить пам'ятки" в Україні.

Свіжі дописи

  • Новини

Латвія передала Україні обладнання для відновлення енергетики: трансформатор із Ризької ГЕС та інше

Акціонерне товариство Latvenergo з метою відновлення енергосистеми України передало пакет обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури.… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У ISW зазначили, що відхід військ ЗСУ з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що відхід Сил оборони з позицій від Бердичів, Семенівки та… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Головнокомандувач ЗСУ показав авіаудари по місцях зосередження особового складу росіян

Військові Збройних сил України завдали ударів по місцях зосередження російських загарбників. Про враження цілей у… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Воїни ЗСУ знищили ще понад 1300 окупантів та 37 артсистем

Минулої доби, 28 квітня, Сили оборони ліквідували ще понад 1300 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Війська рф понад 300 разів били по Запорізькій області: є порений та руйнування 

Загарбники впродовж доби 346 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 10 населених… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Генштаб: Сили оборони відбили 55 атак противника на Авдіївському напрямку

Українські військові утримали позиції та відбили штурми російських військ на Херсонському напрямку. Також ЗСУ відбили… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.