fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 24 Січ 2021

"Вікіпедія" обрала найкращі фотографії пам'яток культури України у 2020 році

Фото: wikimedia.org

В українській частині найбільшого міжнародного конкурсу фотографій об'єктів культурної спадщини для Вікіпедії під назвою "Вікі любить пам'ятки" обрали 10 найкращих робіт.

Про це повідомляє пресслужба ГО "Вікімедіа Україна".

У 2020 році на конкурс подали понад 47 тисяч світлин та відео пам'яток культури України, що є рекордом за всі роки проведення конкурсу в Україні. Цьогоріч свої роботи завантажили понад 550 авторів. За кількістю фото Україна посіла перше місце серед 50 країн-учасниць.

Найкращими, за оцінками журі, стали 10 світлин пам'яток, розташованих у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та місті Київ. Більшість об'єктів — пам'ятки архітектури, також є одна пам'ятка археології та пам'ятка історії. Ці фотографії представлять Україну на міжнародному етапі конкурсу, де позмагаються з переможцями інших країн.

"Мета конкурсу "Вікі любить пам'ятки"— зібрати знімки всіх об'єктів нерухомої спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії та привернути увагу до стану збереженості цих об'єктів. Проєкт згуртовує навколо себе фотографів, краєзнавців, вікіпедистів та усіх небайдужих до збереження культурної спадщини. Цього року у нас серед 10 переможців — 10 різних авторів та 9 регіонів. Дуже добре, що Україна буде представлена на міжнародному етапі такою різноманітною", — прокоментувала Наталія Тимків, адміністраторка української Вікіпедії, членкиня організаційного комітету "Вікі любить пам'ятки".

У межах конкурсу визначали авторів найкращих фотографій та учасників, що сфотографували найбільшу кількість об'єктів, загалом та за областями. А також переможців у спеціальних номінаціях "Віа Регіа Україна", "Єврейська спадщина", "Млини" та "Відео".

Списки проєкту "Вікі любить пам'ятки" у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних пам'яток культури України. Цього року кількість об'єктів у списках налічує понад 92 тисячі.

В Україні конкурс проводить громадська організація "Вікімедіа Україна".

Найкращі світлини з першого по десяте місце:

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

"Вікі любить пам'ятки" (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам'яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено більше 3,1 млн фотографій, з них понад 320 тисяч — фото з України.

"Вікімедіа Україна" — громадська організація, регіональне відділення Фонду Вікімедіа, що займається підтримкою проектів Вікімедіа (Вікіпедії, Вікіновин, Вікімандрів тощо) в межах України. Проводить конкурс "Вікі любить пам'ятки" в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: