fbpx
Сьогодні
09:18 24 Січ 2021

У США засудили розгін протестів у Росії

Фото Reuters

США рішуче засуджують застосування жорсткої тактики проти протестуючих та журналістів у ці вихідні у містах по всій Росії.

Про це йдеться в заяві Державного департаменту США, яка була розміщена на сайті.

"До сьогоднішніх подій російський уряд намагався придушити права на мирні зібрання та свободу вираження поглядів, переслідуючи організаторів протестів, погрожуючи платформам соціальних мереж та попереджувально заарештовуючи потенційних учасників. Це слідує за роками посилення обмежень та репресивних дій щодо громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та політичної опозиції", – йдеться у заяві.

У Держдепі США наголосили, що придушення прав росіян та арешт Олексія Навального у них "викликають тривогу", а також нагадала, що права на мирні зібрання та чесні вибори закріпленні у конституції Росії, а також у її зобов'язаннях щодо ОБСЄ, Загальній декларації прав людини та її міжнародних зобов'язаннях згідно з Міжнародним пактом про громадянські та політичні Права.

"Ми закликаємо російську владу звільнити всіх затриманих на підставі їх універсальних прав та негайного й безумовного звільнення Олексія Навального. Ми закликаємо Росію повною мірою співпрацювати з розслідуванням міжнародного співтовариства щодо отруєння Олексія Навального та достовірно пояснити використання хімічної зброї", – заявили у Держдепі США.

Також у Держдепі наголосили, що США будуть разом зі своїми союзниками захищати права людини буде стояти на сторожі прав людини, у тому числі в Росії.

Нагадаємо, 23 січня у російських містах пройшли акції протесту проти затримання Олексія Навального та інших опозиціонерів. На Пушкінській площі в Москві затримали Любов Соболь, яка є соратницею Навального, а також дружину Навального – Юлію.

Як вже повідомлялося, російський опозиційний політик Олексій Навальний 17 січня повернувся в Росію з Німеччини, де проходив лікування після отруєння в Томську, і був відразу затриманий російською владою. У відділку поліції підмосковного міста Хімки наступного дня відбувся "суд" над російським опозиціонером, який виніс рішення про арешт Олексія Навального на термін у 30 діб.

21 січня Європарламент прийняв резолюцію у зв'язку з арештом Олексія Навального, в якій запропонував євроінституціям ґрунтовно переглянути стосунки між ЄС і Російською Федерацією, а також негайно зупинити будівництво газопроводу "Північний потік -2".

Глави держав і урядів країн ЄС 22 січня звернулися з вимогою звільнити Навального.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: