fbpx
Сьогодні
22:33 24 Січ 2021

В Ізраїлі найбільший сміттєвий полігон країни перетворили на екопарк

Замість сміттєзвалища – парк відпочинку! В Ізраїлі найбільший сміттєвий полігон країни перетворили на екопарк.

Про це пише Кліaр Енерджі.

Це один з найбільш вдалих прикладів рекультивації полігону в світі. Парк ім. Аріеля Шарона неподалік Тель-Авіва займає площу 8 кв. км – найбільша рекреаційна зона країни, у вихідний погуляти сюди приїжджає до 3 тис. людей. А ще кілька років тому це була 60-метрова гора сміття – найбільше звалище країни.

Гора Хірія росла 46 років, з 1952 по 1998 р. На момент закриття її висота становила 60 м, а обсяг сміття – 16 млн куб. м. Сморід, звісно, був сильний, краєвид малопривабливий, але ніхто нічого не робив, поки звалище не почало загрожувати роботі головного аеропорту країни, розташованого неподалік. Птахи, які розвелися на смітнику, часто потрапляли в двигуни літаків, було кілька серйозних аварійних ситуацій, після чого звалище змушені були закрити і почати рекультивацію.

В Ізраїлі найбільший сміттєвий полігон країни перетворили на екопарк

Насамперед треба було вирішити, що тепер робити зі сміттям? Тому найбільші міста Ізраїлю об'єдналися і створили промисловий парк з переробки відходів. Він складається із шести структурних підрозділів: це завод з переробки ТПВ на альтернативне паливо RDF, комплекс з автоматизованого сортування сміття, а також майданчики з переробки будівельних матеріалів та органічних відходів, станція біогазу та розвантажувальна станція.

Усе, що може піти на вторинну переробку – переробляється. Великогабаритні будматеріали використовують для того, щоб зміцнити схили від зсувів, з будівельних відходів також будують декоративні стіни, тераси і мостять доріжки. Іншу частину будівельного сміття подрібнюють і використовують для будівництва доріг по всій країні.

В Ізраїлі найбільший сміттєвий полігон країни перетворили на екопарк

Звалищні гази відкачують через численні свердловини. Щогодини з надр гори добувають близько 1000 куб. м газу. Його використовують для потреб фабрики, яка знаходиться поруч.

Саму сміттєву гору спочатку покрили спеціальним біопластиком, а зверху – гравієм та ґрунтом. Загальна висота цих шарів майже 7 м. Контури гори зберегли, укріпили схили й засіяли травою, а на вершині влаштували парк зі штучним озером, фонтанами, зробили пішохідні та велодоріжки.

Щоб втілити проект в життя, задіяли кращих фахівців світу і величезні кошти. В Україні, до речі, під сміттєзвалищами зайнято близько 40 тис. га., з якими теж потрібно щось робити.

В Ізраїлі найбільший сміттєвий полігон країни перетворили на екопарк

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: