fbpx
Сьогодні
21:31 23 Січ 2021

У Франції прийняли закон, який захищає звуки та запахи сільської місцевості

Парламент Франції схвалив закон про захист «сенсорної спадщини» сільської місцевості. Це означає, що ті, хто шукає спокою і тиші, не зможуть подавати в суд на голосне кукуріку півнів і квакання жаб.

Спадщиною також вважаються коров'ячі дзвіночки, запах гною, стрекотіння коників, шум від тракторів й інші типово сільські звуки та запахи, пише The Guardian.

«Життя у сільській місцевості означає прийняття деяких її проблем», – сказав міністр з розвитку сільської місцевості Жоель Жиро перед голосуванням.

Закон був прийнятий після кількох судових позовів між сусідами-селянами. Найгучніша – справа півня Моріса з острова Олерон і його господині. Сусіди звинуватили птицю в «шумовому забрудненні».

На їхню думку, півень кукурікав надто голосно, через це їм доводилося рано вставати. Позивачі вимагали компенсувати страждання.

Восени 2019 року суд вирішив справу на користь півня та зобов'язав сусідів виплатити його господині тисячу євро за моральну шкоду. Влітку 2020-го Моріс помер від риніту у віці шести років – він прожив довго.

Справа Моріса стало відображенням зростаючої напруженості між старожилами сіл і «чужинцями», наївні очікування яких суперечать повсякденних реалій поза межами міста. Закон про «сенсорну спадщину» звів конфлікт нанівець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: