fbpx
Сьогодні
10:42 23 Січ 2021

Словацька дизайнерка розробила плавучу станцію, яка буде збирати та переробляти сміття

Словацький дизайнер Ленка Петракова розробила прототип плавучої очисної станції-квітки, яка збиратиме і перероблятиме пластикове сміття в океані.

Про це передає ecosphere.press.

Проєкт "Восьмий континент" – названий так на честь Великої Тихоокеанської сміттєвої плями, що розтягнулася на 1,6 мільйона квадратних кілометрів – буде енергетично автономним і дозволить вивчити вплив пластику на морські екосистеми.

Плавуча очисна станція здатна адаптуватися до екосистеми океану і отримувати від неї все необхідне, не завдаючи шкоди.

Зовні "Восьмий континент" нагадує гібрид латаття і восьминога — кілька подібних квіткам будівель, встановлених на платформах, схожих на щупальця.

Восьмий елемент

"Щупальця" збиратимуть пластик і одночасно накопичуватимуть енергію припливів, яка потім використовуватиметься для отримання електрики. Потім пластик буде надходити в колектор у центрі будівлі, де відбуватиметься переробка.

У "пелюстках", покритих сонячними панелями, розташуються теплиці і опріснювальні та очисні споруди. Вони ж виконують функцію вітрил, що дозволяють вітру направляти станцію. Об'єднувати цю структуру повинен освітній і дослідницький центр, який буде збирати дані про океанічні екосистеми. А поруч з ним побудують житловий блок для вчених, що працюють на станції.

Станція витримуватиме навіть найсильніші шторми і при цьому буде отримувати всю необхідну енергію від сонця і припливів.

Восьмий елемент

Проект Ленки Петракової отримав архітектурну премію Фонду Жака Ружері у сфері екологічних та інноваційних рішень для морських просторів.

Очищення океану від вже існуючого сміття потребує багатьох років роботи. Як мінімум, 8,3 мільйона тонн пластику потрапляють в океан щороку. Це призводить до утворення цілих сміттєвих континентів — таких, як Велика Тихоокеанська сміттєва пляма, що розтягнулася на 1,6 мільйона квадратних кілометрів. Пластик опиняється у шлунках морських організмів, перетворюється в "ідеальну пастку" для риб і птахів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: