fbpx
Сьогодні
17:11 22 Січ 2021

Офіс Націнвестради планує створити 2 фонди для IPO держкомпаній

Офіс Національної інвестиційної ради при президентові пропонує створити Держфонд фондів і Національний інвестфонд з частками великих держкомпаній для проведення IPO (первинне розміщення акцій – ред.).

Про це заявила голова Офісу Ольга Магалецька, представляючи напрацювання Офісу для Національної економічної стратегії-2030, пише "Економічна правда".

"Серед ініціатив, які пропонується розглянути для Національної економічної стратегії, – створення Національного інвестиційного фонду для трансформації державних підприємств, пакети акцій яких будуть в його управлінні, в ефективні і прибуткові компанії, а також Державного фонду фондів.

Він активізує розвиток індустрії інвестиційних фондів", – розповіла Магалецька.

За її словами, очікуваний ефект від запуску Держфонду фондів перевищує 1% ВВП.

"Держфонд фондів інвестує в інші фонди замість безпосереднього інвестування в акції та облігації компаній. Механізм роботи – фінансування інвестиційних фондів, які вже отримали інвестиції від обмеженого переліку першокласних іноземних інвесторів, як ЄБРР і IFC.

В управління Національного інвестфонду на 1 етапі планують передати акції 10-15 великих держпідприємств, надалі ця кількість може бути збільшена", – пояснила вона.

За словами Магалецької, основне завдання такого інвестфонду – підвищення ефективності держпідприємств через корпоратизацію управління. Зокрема, НІФ зможе призначити своїх представників до наглядових рад компаній.

"Завдання вищого рівня – підготовка підприємства до первинного розміщення його акцій на біржі", – підкреслила голова Офісу Національної інвестиційної ради.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: