fbpx
Сьогодні
18:29 19 Січ 2021

Зеленський зустрівся з головою ОБСЄ: говорили про війну на Донбасі

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з діючою головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента України.

На початку Зеленський привітав Анн Лінде зі вступом на посаду діючого голови ОБСЄ та зазначив, що співпраця з Організацією є дуже важливою для України та українців.

"Ми хочемо подякувати від України всім представникам місії ОБСЄ за те, що підтримуєте Україну, підтримуєте завжди наш суверенітет і нашу територіальну цілісність", – сказав він.

Володимир Зеленський подякував Анн Лінде за її позицію стосовно того, що завершення війни на Донбасі дійсно є пріоритетом, та окремо зазначив, що потрібно активно порушувати питання повернення тимчасово окупованого Криму.

Президент України і голова ОБСЄ

Фото: ОП

Глава держави поінформував співрозмовницю про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про зусилля, яких докладає українська сторона з метою досягнення миру.

Він наголосив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів "Нормандської четвірки" у грудні 2019 року. Однак з іншого боку відкрито лише один КПВВ, решту ж пунктів, збудованих Україною з гуманітарною метою, які мають надавати комфортні послуги людям, на окупованій території не відкривають. Також гальмується процес взаємного повернення утримуваних осіб, блокується доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до затриманих та робота місії ОБСЄ на окупованій території, розмінування та процес розведення військ на нових ділянках.

Президент України і голова ОБСЄ

Фото: ОП

Водночас глава держави зазначив, що в частині сталого припинення вогню на Донбасі є просування вперед, і понад шість місяців діє режим тиші. Хоча іноді він провокаційно порушується з боку бойовиків, та все ж завдяки заходам, що тривають з 27 липня 2020 року, вдалося в рази зменшити кількість загиблих військових і цивільних.

Співрозмовники обговорили питання, пов'язані з діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Володимир Зеленський поінформував діючу голову про очікування України від роботи СММ ОБСЄ. Наголошено на необхідності посилення організаційної спроможності місії, її технічного потенціалу та фінансового забезпечення.

Нагадаємо, сьогодні нова голова ОБСЄ Анн Лінде прибула в Україну, аби відвідати Донбас.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: