fbpx
Сьогодні
09:43 19 Січ 2021

Фонд держмайна звинуватив "скоординованих олігархами правоохоронців" у тиску на держпідприємство і зриві приватизації

У Фонді попередили, що через атаку бюджет може недоотримати у 2021 році 12 млрд грн, запланованих як прибуток від приватизації великих підприємств

Про це йдеться в прес-релізі Фонду держмайна.

У Фонді державного майна України висловили занепокоєність щодо дій правоохоронців, направлених на дестабілізацію державних підприємств. Такі дії, що часто мають протиправний характер, можуть призвести до згортання приватизаційного процесу в 2021 році та несуть ризики втрати 12 млрд грн бюджетних надходжень.

В інституції зазначили, що планують забезпечити надходження в розмірі 12 млрд грн вже в першому півріччі 2021 року в разі зупинки скоординованої протидії силових органів та олігархічних груп.

"Фонд державного майна України рішуче засуджує будь-які спроби зупинити та відкотити назад приватизацію держмайна з боку правоохоронних органів, колишніх тіньових власників та олігархічних груп. Будь-яка спроба неправового тиску на підприємства ставить під загрозу процес побудови ринкової та інвестиційної привабливої економіки в Україні. Роздержавлення економіки – пріоритет президента та Уряду України, а також частина міжнародних зобов'язань України", – заявив Голова ФДМУ Дмитро Сенниченко.

В установі зазначили, що минулого тижня правоохоронці, скоординовані олігархічними групами, вчинили спробу незаконного тиску на АТ "Об'єднана гірничо-хімічні компанія".

"Представники правоохоронних органів здійснили низку безпрецедентних процесуальних порушень у ході проведення слідчих дій. Слідчі дії відбуваються в межах кримінального провадження, зареєстрованого в серпні минулого року, ще до вчинення начебто протиправних дій", – підкреслили у Фонді.

"Цей епізод є частиною великої кампанії з тиску на АТ "ОГХК" та дискредитації підприємства. Впродовж декількох місяців менеджмент АТ "ОГХК" звинувачують в начебто поставках продукції на окуповані території, а навесні 2020 керівництво зазнало залякування – зловмисники вдалися до підпалу автівки одного з керівників підприємства, а також викрали робочу документацію та техніку", – додали чиновники.

Водночас, у Фонді нагадали, що АТ "ОГХК" продемонструвала рекордні показники чистого прибутку у 2020 році – 600 млн грн. Це у 6 разів більше, ніж показники 2019 та 2018 року. Процес виставлення компанії на прозорий аукціон знаходиться на фінальному етапі. Він очікується у першому кварталі 2021 року та обіцяє стати найбільшою великою приватизацією в Україні з часів продажу "Криворіжсталі". Приватизація цього активу також передбачена в Меморандумі України з МВФ. Зокрема, попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні висловили 16 провідних іноземних компаній. Очікується, що стартова ціна складе кілька млрд грн

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: