fbpx
Сьогодні
22:29 17 Січ 2021

Клімкін прокоментував повернення Навального в Росію

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував арешт Олексія Навального в Росії.

Про це він написав у Facebook.

"Росія перетворила приліт Олексія Навального в очікувану спецоперацію своїх спецслужб та суцільний фарс. Це вияв слабкості режиму — в нього немає виграшних варіантів. Заарештують Навального — буде політичний тиск та санкції, залишать на волі — опиниться в центрі уваги та впливатиме на російську політику. За термінологією шахів це називається цугцванг.
Гадаю, все ж таки затримають, питання лише — коли та "під яким соусом".

ФСБ весь час слідкувало за Навальним, ймовірно брало участь в його отруєнні, тепер зустрічає його в аеропорту — Росія перетворилася на вотчину ФСБ та інших спецслужб. Ні в кого не повинно бути ілюзій, що цей російський режим колись буде готовий визнати існування України як демократичної та європейської держави.

Але ця Росія знаходиться в кінці путінської епохи, ми наближаємося до остаточного знищення пострадянського простору. Для нас це не буде проста історія, але як кажуть китайці, коли є вітер, то слід будувати млини, а не огорожі. Потрібно починати", — написав він.

Раніше стало відомо, що Навального заарештували в аеропорту.

До прильоту Навального в аеропорту Внуково затримали соратників політика Любов Соболь, Руслана Шаведдинова, Іллю Пахомова та Анастасію Кадетову, а також журналіста "Нової газети" Влада Докшина.

Джерело VTimes повідомляє, що разом з соратниками Навального затримали і його брата Олега. Але за іншими даними, його не затримали, коли він сидів разом з Соболь, Шаведдіновою, Пахомовим за одним столиком.

Про плани затримати опозиціонера до розгляду судом питання про заміну умовного терміну реальним УФСІН повідомила 14 січня. Приводом стало те, що Олексій Навальний систематично порушував режим умовного терміну і не приходив відмічатися.

Хто такий Навальний?

Олексій Навальний – російський опозиційний політик, виступає з критикою діючої влади. У 2016 році заявляв про намір брати участь у президентських виборах у 2018 році, проте російська ЦВК відмовила йому в реєстрації.

Проти Навального в РФ відкрито кілька кримінальних справ. Зокрема, він і його брат Олег були фігурантами справи про шахрайство (так звана справа "Ів Роше"). У цій справі Навальний в 2014 році отримав умовний термін в 3,5 року, а його брат – такий же термін, але в колонії. На даний момент російське слідство через суд просить змінити умовний термін на реальний.

Навальний в РФ оголошений в розшук. Його також звинувачують в розкраданні. У цій справі йому загрожує до 10 років ув'язнення.

Нагадаємо, Навальний був отруєний 20 серпня. По дорозі з Томська в Москву йому різко стало погано, літак з політиком здійснив екстрену посадку в Омську. Кілька днів він перебував в омській клініці, пізніше його перевезли до берлінської клініки "Шаріте".

За даними міжнародної команди розслідувачів Bellingcat, Навального отруїли чинні співробітники спецслужб Росії. Він потелефонував одному з них і той підтвердив попередні підозри. Натомість президент РФ Володимир Путін публічно заявив, що контррозвідники стежили за Навальним, одначе, як стверджує глава російської держави, наказу на вчинення замаху нібито не отримували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: