fbpx
Сьогодні
17:47 16 Січ 2021

Криклій пояснив, як в Україні хочуть покінчити зі старими маршрутками

Фото Politeka

Внесений до Верховної Ради законопроєкт про нові правила роботи громадського транспорту дозволить покінчити зі старими некомфортними маршрутками, підвищити якість перевезень і захистити права пільгових пасажирів.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" міністр інфраструктури Владислав Криклій.

"Цей законопроєкт – це про інструмент. Ми, щоб не отримати опір, робимо його необов'язковим, але можливим. Водночас великі міста підтримують цю ідею, тому що вони зможуть проводити конкурси не просто на самі маршрути, які проводять щорічно. Перевізники в занедбаному стані утримують рухоме майно, про кондиціонери, сервісі, валідатори навіть і не йдеться, кожен змагається за те, щоб була максимальна економія та прибуткові маршрути. Водночас коли місто виступає замовником послуги, то воно має право виставляти вимоги, наприклад, про забезпечення маршруту електробусами, щоб вони були кондиційовані, з валідаторами", – розповів міністр.

За словами глави Мінінфраструктури, необхідно переходити на великогабаритні транспортні засоби для перевезень пасажирів.

"Зараз чому так? Маршрутка – найбільш дешевий транспорт для пасажирських перевезень, зрозуміло, що ніхто не хоче вкладати в тролейбуси, електробуси. З іншого боку компанії говорять: як я можу планувати, якщо ви щороку проводите конкурс, сьогодні я надаю послуги, наступного року інші, жоден інвестиційний план цього не витримає. Тому в результаті відсутність сервісу, безпеки, запущений транспорт", – зазначив він.

Криклій також прокоментував норму законопроекту про те, що перевізник буде отримувати гроші за кілометри, а не кількість пасажирів. За його словами, це зробить громадський транспорт більш доступним, в першу чергу – для пільгових категорій.

"У перевізника пропадає бажання напхати, як у казці про рукавичку, більше пасажирів. Місто розраховується за кожен кілометр, у перевізника немає тоді бажання брати наднорму пасажирів, він набирає за кількістю посадкових місць або посадкові плюс стоячі, виходячи з норм безпеки. І ми отримуємо гарну якість і безпеку", – пояснив міністр.

Криклій також запевнив, що контролювати якість перевезень буде просто:

"Містам дається можливість накладення штрафів за невиконання вимог договору та вимог до транспорту. Громадський контроль теж повинен підключатися. Місто виступає гарантом якісної послуги".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: