fbpx
Сьогодні
Фото, відео 09:00 16 Січ 2021

"Кіборги" вистояли, не встояв бетон": сьогодні вшановують захисників Донецького аеропорту

16 січня в Україні вшановують захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

"Кіборги" вистояли, не встояв бетон", – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом українських бійців.

"Кіборгами" захисників аеропорту прозвали самі проросійські бойовики, які були вражені стійкістю та мужністю наших військових.

День пам'яті кіборгів

16 січня - День пам'яті кіборгів

Бої за стратегічний об'єкт точилися 242 дні, з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Українська армія та добровольці утримували оборону будівель летовища, а також контролювали навколишні села.

Війна за Донецький аеропорт почалась 26 травня 2014 року, коли проросійські терористи та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удар по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем.

16 січня - День пам'яті кіборгів 16 січня - День пам'яті кіборгів 16 січня - День пам'яті кіборгів

13 січня 2015 року почалася нова фаза оборони Донецького аеропорту. У результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу.

15 січня терористи перед приїздом представників місії ОБСЄ обстрілювали новий термінал аеропорту та впритул підійшли до українських позицій. Вони планували почати з нового терміналу обстрілювати міжнародну місію, щоб звинуватити в цьому українських військових.

Того дня під час боїв за аеропорт загинули двоє українських військових. При штурмі аеропорту ворожою стороною, псковські десантники втратили понад 130 осіб.

16 січня - День пам'яті кіборгів 16 січня - День пам'яті кіборгів

16 січня терористи відійшли в район Спартака й відновлювали свою боєздатність, отримували підкріплення. Опівночі бойовики обстріляли метеовежу з РСЗВ "Град" і після цього до самого ранку не відкривали вогонь.

Протягом ночі з 16 на 17 січня терористи обстрілювали аеропорт зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників -"кіборгів". 21 січня 2015 року прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об'єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. 22 січня останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули більше 200 військових.

16 січня - День пам'яті кіборгів 16 січня - День пам'яті кіборгів 16 січня - День пам'яті кіборгів

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.

7 грудня 2017 року у прокат вийшов український фільм "Кіборги" про захисників Донецького аеропорту. За три вікенди його переглянули майже 264 тис. глядачів. Фільм знімали в Києві і на Чернігівщині. Бюджет картини становить 48 млн грн. Фільм став абсолютним українським рекордсменом вітчизняного кінематографа за весь період незалежності України.

Цікаво, що серед акторів був і справжній кіборг, який пройшов бої за аеропорт – кіборг "Богема", Андрій Шараскін.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: