Санду розповіла, на що чекає від співпраці з Україною

Президент Молдови Мая Санду заявила, що їй вдалося налагодити діалог з українською владою й обговорити основні питання не тільки відносин між Молдовою та Україною, а й спільні плани країн у процесі євроінтеграції.

Про це повідомляє NewsMaker.

Також Санду розповіла, що запросила Президента України Володимира Зеленського відвідати Кишинів.

Санду зауважила, що це перша за останні п'ять років зустріч президентів Молдови та України. «Сама зустріч – це вже великий крок для налагодження діалогу», – наголосила вона і розповіла, що обговорила з Зеленським боротьбу з корупцією і контрабандою, спрощення процедури перетину молдовсько-українського кордону, будівництво сучасної магістралі, яка з'єднає Київ і Кишинів, та багато іншого.

За словами Санду, окремо вона обговорила з Зеленським будівництво нових ГЕС на Дністрі. «Важливо продовжити діалог з цього питання, щоб зберегти Дністер. Ми обговорили створення урядових робочих груп, які займуться цими питаннями», – розповіла Санду, зазначивши, що наполягає на створенні робочої групи з питань екології, до якої повинні увійти фахівці з Євросоюзу.

«Також ми домовилися відновити діалог на високому рівні і для цього створити президентську раду для вирішення питань двосторонніх відносин. Обговорили взаємну лібералізацію експорту і процедур, які дозволять перевізникам двох країн перетинати кордон без спеціального дозволу. Також ми обговорили можливість дозволити молдовським та українським громадянам перетинати кордон тільки з посвідченням особи», – додала вона.

Крім того, Санду розповіла, що обговорила з Зеленським проблеми з молдовськими держоб'єктами на території України. «Я попросила допомогти в розслідуванні справ з майном Молдови в Україні. Ідеться про кар'єри, санаторії, посольство. Зеленський пообіцяв, що правоохоронні органи України проведуть розслідування», – зазначила вона.

Як повідомлялося, президент Молдови Мая Санду 12 січня відвідала з офіційним візитом Україну. Це перший закордонний візит Санду після обрання. І перший візит президента Молдови до Києва з 2015 року.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський: Готуємо зустрічі та документи, які точно стануть новинами за найближчі тижні

Україна готує зустрічі та документи, які стануть новинами за найближчі тижні - це й нові… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Росіяни вивели в Чорне море підводний човен із “Калібрами”: ЗСУ попереджають про високий рівень ракетної загрози

Росіяни сьогодні, 7 травня, вивели в море підводний човен із "Калібрами". Однак куди саме окупант… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Вперше в Україні: медзаклад на Хмельниччині почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних панелях

Хмельницький лікувально-діагностичний центр почав продавати електроенергію, що виробляється за допомогою сонячних панелей, встановлених на даху… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Часів Яр: бійці Kraken показали відео оборони міста від атак окупантів

Спеціальний підрозділ Головного управління розвідки Kraken розповів про те, як відбувається оборона міста Часів Яр… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Кіберфахівцям ГУР вдалося вивести з ладу російські онлайн-сервіси компанії 1С, – джерела

Кіберфахівцям Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР) вдалося вивести з ладу російські онлайн-сервіси компанії 1С. Про це… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Офіційний канал застосунку Дія з’явився у WhatsApp

У месенджері WhatsApp з'явився офіційний канал застосунку "Дія". Про це повідомляє пресслужба застосунку, пише Рубрика. "Дія у… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.