fbpx
Сьогодні
10:35 13 Січ 2021

ВАКС відмовився продовжувати досудове розслідування у справі Окружного адмінсуду

Вищий антикорупційний суд не задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро стосовно продовження строку досудового розслідування у справі Окружного адмінсуду Києва.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті суду.

"Через недодержання вимог чинного законодавства ВАКС не задовольнив клопотання детектива НАБУ щодо продовження строку досудового розслідування у справі ОАСК", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до ВАКС надійшло клопотання детектива, погоджене з заступником генерального прокурора, щодо продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою 11 осіб. У клопотанні детектив просив продовжити строк досудового розслідування до 8 місяців, а саме до 17 березня 2021 року.

У ВАКС вказали, що досудове розслідування цього кримінального провадження було розпочате 21 червня 2019 року. Раніше ВАКС вже продовжував строк досудового розслідування до 17 січня 2021 року. У свою чергу, детектив зазначив, що у вказаний строк неможливо закінчити досудове розслідування, оскільки необхідно провести додаткові слідчі та процесуальні дії для встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень.

У ході судового засідання захисники підозрюваних зазначили, що вказане клопотання необхідно повернути детективу через те, що ухвалою Апеляційної палати ВАКС одному з підозрюваних скасовано повідомлення про підозру за ст. 351-2 ККУ, а в клопотанні про продовження строку досудового розслідування зазначена стаття залишилась. Аналогічна ситуація ще з іншим підозрюваним – провадження за підозрою його у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 255 КК України закрито. Третій особі, яка зазначена в клопотанні детектива, повідомлення про підозру взагалі скасовано, а тому його безпідставно зазначено в клопотанні як підозрюваного.

Слідчий суддя ВАКС установив, що подане клопотання не відповідає вимогам п. 3 абз. 2 ч. 2 ст. 295-1 КПК , оскільки у клопотанні взагалі не зазначено суті повідомленої підозри кожній конкретній особі. За висновком судді, вищенаведені недоліки клопотання унеможливлюють встановлення тих обставин, які саме підлягають перевірці під час досудового розслідування.

Таким чином, слідчий суддя 6 січня цього року постановив задовольнити клопотання захисників та повернути детективу НАБУ клопотання про продовження строку досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 3 листопада Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук голову Окружного адмінсуду Павла Вовка в рамках кримінального провадження про створення злочинної організації з метою захоплення влади.

Раніше Вища Рада правосуддя відмовилася відсторонити голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Відповідне клопотання генпрокурора Ірини Венедиктової повернули їй без задоволення.

Нагадаємо, за підсумками обшуків детективи НАБУ оголосили про підозру голові ОАСК Павлу Вовку, заступнику голови суду Євгену Аблову, п'яти іншим суддям та голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

За версією слідства, Павло Вовк та підконтрольні йому судді ухвалювали замовні рішення в своїх інтересах і в інтересах політичних еліт і бізнес-кіл.

НАБУ також опублікувало записи розмов Вовка з Холоднюком і лояльним до нього кандидатом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Вони обговорюють конкурс з обрання нового очільника Державної судової адміністрації, який проводить Комісія з питань вищого корпусу державної влади.

У НАБУ заявили, що голова ОАСК очолив "злочинну організацію", до складу якої входило щонайменше 12 осіб, метою якої було "захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їхній роботі".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: