fbpx
Сьогодні
17:46 12 Січ 2021

В Офісі Президента підбили підсумки зустрічі Зеленський-Санду

English version here

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква вважає, що перший закордонний візит Президентки Маї Санду в Україну з часу її обрання був символічний та має важливі результати.

Про це Жовква написав у Фейсбуці.

Він назвав шість пунктів, які підбивають результати зустрічі президентів України та Молдови.

Першим результатом візиту Санду він називає відновлення повноцінного діалогу на рівні президентів, чого не було, за його словами, раніше. "Відповідно до підписаної Спільної декларації, утворено Президентську раду – координуючий орган на рівні Глав держав, які регулярно зустрічатимуться та досягатимуть домовленостей з усіх питань порядку денного", – наголошує Жовква.

Він також наголосив, що під час зустрічі вдалося обговорити і досягнути порозуміння щодо взаємної підтримки у питаннях регіональної безпеки. "Обидва Президенти підтримують суверенітет і територіальну цілісність держав у міжнародно визнаних кордонах. А Крим для Маї Санду назавжди і безумовно український", – пише заступник Єрмака.

Третім результатом він вважає домовленість про побудову магістралі між Києвом та Кишиневом. Жовква зазначає, що цей проєкт може бути реалізований вже цьогоріч.

"Детально обговорено питання Дністровського гідровузла та весь комплекс супутніх аспектів, включаючи екологічний та питання власності і демаркації відповідних ділянок кордону. Є політична воля, щоб це питання зникло як проблемне, далі справа за урядами та відповідними експертами", – підкреслює Ігор Жовква.

Заступник керівника ОП звернув увагу також на домовленості про те, що Україна буде експортувати до Молдови електроенергію, а також що питання мовних та інших прав нацменшин в обох державах будуть врегульовані на паритетній основі.

У Офісі Президента наступний візит Санду очікують вже на 30-річчя з Дня Незалежності України, натомість сама очільниця Молдови запросила Володимира Зеленського з візитом до своєї країни.

Нагадаємо, сьогодні президентка Молдови Майя Санду відвідала Київ із офіційним візитом.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: