fbpx
Сьогодні
09:30 12 Січ 2021

У Міненерго пропонують знизити ціну на газ для "вразливих" споживачів

Міністерство енергетики запропонувало з 1 лютого обмежити та на рік зафіксувати ціну на газ для "вразливих" споживачів на рівні "хаб мінус" з додаванням визначеної граничної націнки постачальників.

Про це у фейсбуці написав т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна буде обмежена ціна на газ для "вразливих" споживачів — на рівні "хаб мінус" з додаванням визначеної граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік. За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5356 грн, тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%", – прогнозує Вітренко.

За словами т.в.о. міністра, це можливо у разі реалізації рішення, яке було напрацьоване Міністерством енергетики: формування тарифів на газ за формулою "ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу". У рамках цього підходу пропонується також тимчасово обмежити маржу для газопостачальників.

Вітренко відзначив, що якби такий принцип – "хаб мінус" – був застосований вже на сьогодні, то у січні ціна газу для населення становила б 5900 грн.

Натомість регіональні газопостачальні компанії (газзбути), у січні пропонують за тисячу кубометрів від 6 990 до 10 800 грн. (середньозважена ціна – 9618 грн.) У газопостачальної компанії державного "Нафтогазу" ціна становить 7220 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: