fbpx
Сьогодні
18:20 12 Січ 2021

Шмигаль зустрівся із Санду: про що говорили

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 12 січня провів зустріч із Президентом Республіки Молдова Майєю Санду, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.

Про це повідомляє Урядовий Портал.

Як підкреслив Денис Шмигаль, сьогодні особливо важливо відновити позитивну динаміку двосторонньої співпраці між Україною та Молдовою. Зі свого боку Майя Санду наголосила, що максимально сприятиме тісному співробітництву на користь громадян обох країн.

Прем'єр-міністр зазначив, що Україна готова якнайшвидше відновити діяльність Спільної міжурядової комісії з питань торгово-економічного співробітництва.

"За результатами нашої зустрічі буде доручено очільнику Комісії з українського боку, віце-прем'єр-міністру Олексію Резнікову почати підготовку до проведення чергового засідання й підготувати порядок денний", — відзначив очільник уряду.

Денис Шмигаль також погодився, що Україні та Молдові варто активізувати процес підготовки до підписання Протоколу про внесення змін до угоди про вільну торгівлю в частині гармонізації правил походження товарів відповідно до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморських преференційних правил визначення походження. За його словами, Україна розраховує, що переговори делегацій з узгодження проєкту Протоколу зможуть початися в найкоротші терміни.

Прем'єр-міністр та Президент Республіки Молдова обговорили питання протидії поширенню COVID-19. Денис Шмигаль зазначив, що Україна веде активні перемовини з міжнародними партнерами та всесвітньою ініціативою COVAX, щоб отримати дози вакцин якнайшвидше.

"Також є можливість перемовин із нашими європейськими партнерами щодо отримання вакцини в рамках "Східного партнерства". Ми готові спільно продовжувати роботу з Європейським Союзом щодо закупівлі, поставки створення відповідної інфраструктури щодо забезпечення вакцинування наших громадян", — наголосив Шмигаль.

Денис Шмигаль підкреслив, що Україна та Молдова мають спільний товарообіг та бізнес-проєкти, які потрібно підтримувати та розвивати. Зокрема, шляхом започаткування нових проєктів, у тому числі в енергетичній сфері.

"Україна й Молдова мають спільні євроінтеграційні прагнення, зокрема, синхронізацію у 2023 році енергетичних систем з європейською континентальною мережею ENTSO-E. Ми також маємо спільні питання енергетичної стабільності й незалежності наших країн у частині збалансування енергоринку й поставки газу", — зазначив прем'єр-міністр.

Під час зустрічі Денис Шмигаль та Майя Санду також обговорили спільні інфраструктурні проєкти. Зокрема, будівництво мостового переходу через річку Дністер та подальше будівництво через перехід сучасної євромагістралі, покращення якості роботи пунктів пропуску та належне функціонування Дністровського комплексного гідровузла.

Прем'єр-міністр подякував Президенту Молдови за підтримку суверенітету України та наголосив, що Україна незмінно підтримує територіальну цілісність Молдови в рамках міжнародно-визнаних кордонів.

Нагадаємо, сьогодні президентка Молдови Майя Санду відвідала Київ із офіційним візитом.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: