fbpx
Сьогодні
22:32 10 Січ 2021

У Казахстані на парламентських виборах партія Назарбаєва набирає понад 70% голосів, - екзитпол

За даними екзитполу на парламентських виборах у Казахстані лідирує партія "Нур Отан" колишнього президента країні Нурсултана Назарбаєва, яка набирає понад 70% голосів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з опитуванням, проведеним казахстанським інститутом "Громадська думка", провладна партія "Нур Отан", яку очолює Назарбаєв, набирає понад 70 відсотків голосів виборців.

До нижньої палати парламенту проходять ще дві партії – "Ак жол" та Народна партія – колишня Комуністична народна партія. Ці, лояльні до влади партії, представлені і в нинішньому складі Мажилісу.

Голосування проходило на тлі затримань десятків активістів, які закликали до бойкоту виборів, щонайменше у трьох великих містах, включаючи столицю Нур-Султан. Повідомлялося, що там також декілька активістів були викрадені зі своїх будинків. Надходили повідомлення і про блокування інтернету в Алмати, факти недопуску на дільниці незалежних спостерігачів.

Вибори в Мажиліс – перші після відходу Нурсултана Назарбаєва з поста президента і вступу на посаду Касима-Жомарта Токаєва в 2019 році. Попри офіційний відхід від влади, Назарбаєв зберігає вплив на політику країни. Він є головою Ради безпеки країни і користується майже необмеженими повноваженнями і недоторканністю як лідер нації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: