fbpx
Сьогодні
16:03 09 Січ 2021

У Запорізькій області люди вийшли проти порушення їх соціальних та екологічних прав

Фото: EcoTown

Тисячі жителів міста Марганець вийшли на акцію протесту через припинення дії пільг.

Про це повідомляє EcoTown.

Протестувальники, які зібралися у захисних масках перед будівлею міського виконавчого комітету, вимагали повернення пільг на електроенергію для побутових споживачів, що проживають в 30 км зоні навколо АЕС, а також висловили обурення нехтуванням питань ядерно-радіаційної безпеки при продовженні експлуатації 5-го енергоблоку Запорізької АЕС.

"Відміна пільг для жителів тридцяти кілометрової зони АЕС – це соціально-екологічна проблема. Ми живемо поряд з найбільшим екологічно небезпечним енергетичним комплексом в Європі у складі АЕС та ТЕС. В нас підвищена захворюваність на онкологічні захворювання, люди страждають від такого сусідства і ми маємо отримувати пільги. Одночасно зі скасуванням пільг Запорізькій АЕС було видано ліцензію на введення в експлуатацію 5-го енергоблоку!", – відзначають місцеві активісти.

Державною Інспекцією Ядерного Регулювання 4 січня було видано НАЕК Енергоатом ліцензію на продовження експлуатації 5-го енергоблоку ЗАЕС. Раніше на цьому блоці ДІЯРУ було виявлено чисельні порушення норм ядерно-радіаційної безпеки. Через це у листопаді 2020 року екологічні організації зверталися до Ради національної безпеки та оборони а також до президента України Володимира Зеленського з вимогою втрутитися у ситуацію навколо ЗАЕС.

Жителі міст Нікополь та Марганець з 2016 року були вимушені перейти на індивідуальне опалення, оскільки системи центрального опалення цих міст остаточно припинили роботу. На сьогодні більшість людей там користуються електричним опаленням. До 1 січня 2021 року оплата за електроенергію для жителів 30 км зони навколо АЕС була встановлена на рівні 70% від тарифу для решти побутових споживачів в Україні. Оскільки жителі Нікополя та Марганця стали залежними від електроплавлення, підняття цін для них є болючим.

Рішення про скасування пільг з 1 січня несе серйозні соціальні наслідки для жителів цих міст, у зв'язку з чим Марганецька міська рада провела позачергову сесію на якій вирішила схвалити і направити звернення до Верховної Ради України, президента України, Кабінету Міністрів України щодо скасування Постанови Кабінету Міністрів України № 1325 від 28.12.2020 р. у частині, що стосується зміни тарифу для населення, яке проживає у зоні розміщення АЕС. Водночас міський голова Нікополя ініціював збір підписів під петицією, адресованою президенту України.

"Мера не було у місті в цей день. Лише активісти та поліція, яка намагалася приписати нам адміністративні правопорушення. Ми побачили як відбуваються спроби придушення громадської думки та перешкоджання захисту наших конституційних прав", – кажуть учасники акції в Марганці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: